Vitamine D, juist nu!

Sinds maart 2020 is iedereen in de ban van de coronapandemie. Maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan zijn voor veel landen nog steeds de basis, al kijkt men voorzichtig ook steeds meer naar preventie. 

Naast de aandacht voor de hoofdpijlers van preventie, zoals bewegen, roken en minder alcohol, wordt ook het nut van nutriënten steeds meer bekend. Eén daarvan is vitamine D. Vitamine D is een populair voedingssupplement en heeft meerdere bewezen gezondheidseffecten. Het afgelopen jaar is vitamine D veel gelinkt aan de mogelijk beschermende rol bij een infectie met het coronavirus.

Nu, een jaar na de start van de pandemie, maakt NPN de balans op.

Wetenschappers roepen op tot vitamine D suppletie

3 augustus 2020

In landen waar een vitamine D tekort onder de bevolking veel voorkomt kan vitamine D suppletie de impact van het coronavirus mogelijk verminderen. Er valt veel te winnen en er is niets te verliezen!

Lees meer

Overheidsadviezen in Europa

5 oktober 2020

In een aantal Europese landen zijn overheidsadviezen gepubliceerd over de rol van vitamine D tijdens de coronapandemie. Onder andere in België, Engeland en Zwitserland worden vitamine D supplementen aan de bevolking geadviseerd.

Lees meer

Oproep Nederlandse wetenschappers

28 oktober 2020

In het Algemeen Dagblad van 28 oktober 2020 riepen verschillende Nederlandse wetenschappers op tot een vitamine D suppletieadvies voor de gehele bevolking. Aanwijzingen in wetenschappelijke literatuur laten zien dat een goede vitamine D status in het lichaam de kans op een besmetting met corona verlaagt.

Lees meer

Brief experts aan overheden

23 december 2020

Met een open brief vragen ruim 220 wetenschappers wereldwijd om gerichte overheidsadviezen voor vitamine D- suppletie, zodat de globale inname van vitamine D stijgt en tekorten verdwijnen.

Lees meer

Vitamine D populair onder consument

4 januari 2021

Vitamine D was het meest verkochte voedingssupplement in 2020. Ruim 36% van de voedingssupplementengebruikers kocht vitamine D vorig jaar.

Lees meer

Vitamine D Supplement van het Jaar

8 februari 2021

Vitamine D Supplement van het Jaar

Vitamine D is onder consumenten op dit moment het meest populaire voedingssupplement. In februari won het met een ruime meerderheid de Supplement van het Jaar verkiezing 2020.

Lees meer

Advies Gezondheidsraad

3 maart 2021

De Nederlandse Gezondheidsraad publiceerde op 3 maart 2021 haar advies over vitamine D. Hierin concludeert ze dat ze op basis van de huidige stand van de wetenschap niet kan beoordelen of vitamine D-suppletie een gunstig effect heeft op de preventie van COVID-19.

Lees meer

In gesprek met Gert Schuitemaker

8 maart 2021

In gesprek met Gert Schuitemaker

We spraken Dr. Gert E. Schuitemaker uitgebreid over vitamine D suppletie in deze tijden. Het maakt hem kwaad dat de overheid niet met een vitamine D suppletieadvies komt, omdat veel mensen hiermee tekort worden gedaan.

Lees meer

Standpunt NPN overheidsadvies

NPN vindt het teleurstellend dat de overheid geen vitamine D suppletieadvies uitbrengt voor de gehele bevolking. Zeker kijkend naar de vitamine D tekorten die er onder de Nederlandse bevolking zijn. Zie figuur:

De overheid geeft aan het bewijs voor de beschermende rol van vitamine D bij corona op dit moment nog onvoldoende te vinden. Ze wacht eerst meer grotere gerandomiseerde onderzoeken af.

Deze manier van kijken naar voedingsonderzoek past volgens NPN niet in de huidige situatie van een pandemie. Juist nu kan vitamine D het verschil maken. Met een extra inname van deze veilige vitamine is veel gezondheidswinst te behalen! 

Alles wat we kunnen doen om de kans op besmettingen met het virus en een ernstig verloop van COVID-19 te kunnen verlagen is van groot belang!

Bronnen tekorten

  • NHG-Standaard Fractuurpreventie
  • Boonman-De Winter LJM, Albersen A, Morhmann K, Bakx-Van Baal CMAC, Meijer Timmerman Thijssen DW, Bressers JPHM. Hoge prevalentie van vitamine D-deficiëntie in Zuidwest-Nederland. Ned Tijdschr Geneesknd 2015;159:A8167.