Verantwoord gebruik

Waarschuwingsteksten bij voedingssupplementen

Supplementen zijn veilig te gebruiken. Soms zie je een waarschuwing op de verpakking van voedingssupplementen. Deze waarschuwingen zijn bijvoorbeeld bedoeld voor zwangere vrouwen of medicijngebruikers. NPN adviseert bedrijven bij welke ingrediënten een waarschuwing aan te bevelen of verplicht is. De Technische commissie van NPN heeft dit advies opgesteld en daarbij zorgvuldige afwegingen gemaakt.

Ten behoeve van een goed advies aan de consument stelt NPN het overzicht met waarschuwingen beschikbaar aan de drogisterijbranche. Zo streeft NPN naar kwalitatief goede informatievoorziening.

Dit overzicht dient beschouwd te worden als informatie en is geen etiketteringseis, het betreft immers een advies. Wanneer een waarschuwing niet op de verpakking staat, kan de drogist het overzicht gebruiken ten behoeve van een gebruiksadvies aan de consument.

Informatiebladen voedingssupplementen en geneesmiddelen

Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan soms tot ernstige vitamine- en/of mineralentekorten leiden. Ook kunnen bepaalde voedingssupplementen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden.

NPN heeft in 2018, in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) negen uitgebreide factsheets met wetenschappelijke onderbouwing opgesteld om de wisselwerkingen voor zorgprofessionals duidelijk in kaart te brengen. Met de Universiteit van Maastricht zijn in 2020 zes nieuwe informatiebladen ontwikkeld. Alle 15 publicaties staan hieronder vermeld.

Het doel is om artsen en apothekers te informeren en bewustwording te creëren over klachten en bijwerkingen van gelijktijdig gebruik van voedingssupplementen en geneesmiddelen. Om medicijngebruikers zelf te attenderen op bepaalde (wissel)werkingen, is er een consumentenfolder met uitgebreide informatie beschikbaar op de website van IVM.

Infographic

Download deze infographic met een overzicht van voedingssupplementen en medicijnen die wel of niet goed samen gaan. Ook kunt u deze pagina raadplegen met meer informatie voor de consument.

Informatiebladen – invloed van geneesmiddelen op de nutriëntenstatus

Geneesmiddel Invloed op nutriënten Samengesteld door
NSAID’svitamine B12, ijzer en vitamine CUM
Atypische antipsychoticacarnitineUM
Statinesco-enzym Q10 en vitamine DUM
AntibioticaAanvulling met probioticaUM
Protonpompremmers magnesium en vitamine B12 tekorten IVM
Hydrochloorthiazide kalium en magnesium tekorten IVM
Metformine vitamine B12 tekort IVM
Prednis(ol)oncalcium en kalium tekorten IVM
Anticonceptiepil (combinatiepil) lage foliumzuur en magnesium bloedwaardes IVM

Informatiebladen – wisselwerking van voedingssupplementen met geneesmiddelen

Wisselwerking tussen Advies Samengesteld door
Valeriaan en passiebloem met benzodiazepine- agonistengelijktijdig gebruik van valeriaan of
passiebloem met BZD
wordt uit voorzorg afgeraden of
moet gemonitord worden.
UM
Ashwagandha, rhodiola en Griffonia met antidepressivaalert op gebruik ashwagandha en afraden gebruik rhodiolaUM
Ginseng met antistollingsmiddelen voorzichtig met P. ginseng en P. quinquefolius bij antistollingsmiddelen IVM
Ginkgo biloba met antistollingsmiddelen voorzichtig met Ginkgo bij antistollingsmiddelen IVM
Echinacea met immunosuppressiva stoppen of niet starten met echinacea bij immunosuppressiva IVM
Tryptofaan met antidepressiva of slaapmiddelen stoppen of niet starten met tryptofaan of een supplement met 5-HTP bij geneesmiddelen met een serotonerge werking. Ook niet combineren met geneesmiddelen met centraal dempende werking, zoals slaapmiddelen IVM