Nieuws- en persberichten

De relatie tussen vitamine D en corona

22 oktober 2020

Vitamine D suppletie kan mogelijk de impact van het coronavirus minderen, in landen waar een vitamine D tekort onder de bevolking veel voorkomt. Dat stellen wetenschappers in een opinie, gepubliceerd in de Lancet. In deze opinie gaan zij in op de tot nu toe bekende wetenschappelijke basis voor deze stelling.

Lees meer

Mogelijk verbod op hydroxyanthraceen derivaten (HAD’s) in voeding

15 oktober 2020

De afgelopen tijd is er binnen de Europese Commissie veel discussie over de toevoeging van bepaalde inhoudsstoffen aan voedingsmiddelen, waaronder voedingssupplementen. Deze discussie gaat onder andere over rode gist rijst, groene thee catechines en ook over hydroxyanthraceenderivaten.

Lees meer

Herstellen na sportprestatie gaat mogelijk sneller met visolie

22 september 2020

Een hoge hoeveelheid visolie kan helpen bij sneller herstel na een sportieve inspanning. Ook ervaren sporters die voorafgaand aan hun inspanning visolie slikten vaak minder spierpijn. Dit concluderen onderzoekers uit Amerika die onderzoek deden naar de effecten van verschillende doseringen visolie bij sporters. Welke markers werden precies onderzocht en welke dosering bleek het meest geschikt?

Lees meer

Ontwikkelingen melatonine in voedingssupplementen

13 augustus 2020

Sinds eind vorig jaar intensiveerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de handhaving op melatonineproducten in relatie tot de Geneesmiddelenwet. Tot nu toe zijn er al zeker tien bedrijven aangesproken door de IGJ, omdat zij naar het oordeel van IGJ onrechtmatig geneesmiddelen zouden verkopen. Twee van die tien bedrijven zijn een rechtszaak gestart, omdat ze het niet eens zijn met de beoordeling van hun product als geneesmiddel.

Lees meer

Verkoop rode gist rijst supplementen in Europa

6 augustus 2020

De verkoop van rode gist rijst supplementen, met de actieve stof monacoline K, wordt in Europa mogelijk aan banden gelegd. Er ligt een wetsvoorstel van de Europese Commissie waarmee ze gebruik van monacoline K in voedingsmiddelen, waaronder supplementen, willen gaan verbieden bij een dosering van 3 mg of meer. NPN werkt samen met haar Europese collega’s aan een project, om de veiligheid van rode gist rijst aan te tonen.

Lees meer

Probiotica en/of prebiotica gunstig bij depressie

22 juni 2020

Gebruik van probiotica, alleen of in combinatie met prebiotica, kan de symptomen van depressie verlichten. Dit blijkt uit een meta-analyse, verschenen in BMJ Nutrition Prevention & Health (1). Probiotica zijn bacteriën die een gunstige werking hebben in de darmen. De meesten komen van nature voor in onze darmen. Er moet nu verder worden onderzocht of gebruik van pre- en/of probiotica mogelijk gunstig is als aanvullende behandeling voor volwassenen met een depressie.

Lees meer

Mogelijke relatie tussen vitamine K spiegel en verloop corona

8 juni 2020

In het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen is tijdens de coronapandemie een interessante ontdekking gedaan. Artsen hebben aangetoond dat patiënten met een ernstiger ziektepatroon, vaak een erg lage vitamine K spiegel hebben. Veel lager dan gezonde mensen. De mogelijke relatie tussen de vitamine K spiegel in het lichaam en het verloop van COVID-19 wordt nu verder onderzocht. ‘We denken écht dat we iets te pakken hebben’, stelt internist-infectioloog Ton Dofferhoff.

Lees meer

Voedingsstrategieën verdienen meer aandacht

28 mei 2020

De afgelopen jaren, en zeker nu, is er veel aandacht voor het tegengaan van de verspreiding van infectieziektes, zoals het coronavirus. Wereldwijd vormen deze ziektes een groot probleem, kijkend naar de druk op onze gezondheidszorg. Vanuit de overheid worden er maatregelen getroffen om een verdere verspreiding van virussen te stoppen. Denk aan handen wassen, isolatie van geïnfecteerde personen en bij bepaalde infecties ook vaccinatieprogramma’s.

Lees meer

Associatie tussen hoge inname flavonoïden en lager risico Alzheimer

8 mei 2020

Uit een studie gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition blijkt dat een hogere inname van voedsel, rijk aan flavonoïden, geassocieerd is met een lager risico op de ziekte van Alzheimer en vormen van dementie gerelateerd aan de ziekte. Aandacht voor gezonde voeding in relatie tot het krijgen de ziekte van Alzheimer is belangrijk, omdat er tot op heden nog geen medicijn is. Preventie is daarom een belangrijke focus.

Lees meer

Nieuw informatiecentrum over voedingssupplementen

30 april 2020

Vandaag is het online Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) gelanceerd. Gebruikers vinden informatie over hoe ze aan hun gezondheid kunnen werken met voedingssupplementen, als onderdeel van gezonde voeding. Het doel is iedereen die met gezondheid bezig is op een wetenschappelijk onderbouwde manier voor te lichten. Het nut en de veiligheid van vitamines, mineralen, kruiden en overige supplementen komen uitgebreid aan bod.

Lees meer