James Lind Prijs

De winnaars van de James Lind Prijs 2021 zijn bekend. NPN feliciteert Pol Grootswagers en Iris Rijnaarts. Bekijk hier ons persbericht voor meer informatie.

De James Lind Prijs is een wetenschapsprijs die in het leven is geroepen door NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen. De onderscheiding erkent en ondersteunt wetenschappelijke onderzoeken naar fysiologisch actieve (voedings)stoffen en moedigt toepassingen ervan in de praktijk aan.

Doel

Het doel van de James Lind Prijs is om aandacht te vragen voor gezondheidswinst voor de samenleving, onderzoekers te inspireren en toepassingen te stimuleren. De winnaars worden gewaardeerd en aangemoedigd om door te gaan met baanbrekende onderzoeken en effectieve toepassingen in het dagelijks leven. De onderscheidingen laten zien waar we staan met het benutten van de kennis over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines, mineralen en andere stoffen.

Categorie onderzoek

Impactvolle Nederlandse wetenschappelijke onderzoeken naar positieve effecten van fysiologisch actieve (voedings)stoffen op de gezondheid bij mensen.

Categorie toepassing

Baanbrekende en/of effectieve projecten of toepassingen in Nederland, waarbij met de inzet van fysiologisch actieve (voedings)stoffen de gezondheid wordt bevorderd.

Vakjury 2021

Een onafhankelijke vakjury, bestaande uit afgevaardigden vanuit de wetenschap en praktijk, kiest de nominaties en bepaalt voor 50% de uitslag. Het publiek bepaalt met stemmen de overige 50%. De jury voor 2021 bestaat uit:

  • Voorzitter: Prof. dr. Renger Witkamp, hoogleraar Nutritional Biology aan Wageningen University & Research (WUR)
  • Prof. dr. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht (UM)
  • Dr. Misha Vrolijk, universitair docent aan de Universiteit Maastricht (UM)
  • Dr. ir. Ben van Ommen, Principal Scientist en systeem bioloog van TNO, en mede-oprichter van Lifestyle4Health
  • Karine Hoenderdos, diëtist, journalist en auteur

Prijs

Naast een award en een oorkonde ontvangen de winnaars in de categorieën onderzoek en toepassing een cheque ter waarde van € 10.000,-. De geldbedragen gaan naar een relevant onderzoek en/of een toepassing in praktijk. De winnaars doen een suggestie voor de besteding van de cheque.

De prijs is uitgereikt in 2021 en 2018.

Q&A’s

We hebben alle vragen over de James Lind Prijs op een rij gezet.
Heb je nog meer vragen? Stuur ons dan een mail: pr@npninfo.nl