NZVT

Supplementen voor (top)sporters

Topsporters gebruiken vaak voedingssupplementen. Om (top)sporters supplementen te bieden die op doping zijn gecontroleerd, heeft NPN samen met NOC*NSF en de Nederlandse Dopingautoriteit het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) opgezet. Hiermee kunnen we topsporters en hun begeleiders informatie en zekerheid bieden over schone voedingssupplementen, zodat de kans op positieve dopinguitslagen als gevolg van het gebruik van voedingssupplementen zo klein mogelijk is.

Wat houdt het NZVT-systeem in?

  • Analyse van supplementen op afwezigheid van dopinggeduide stoffen door een gerenommeerd laboratorium.
  • Extra maatregelen aanvullend aan HACCP op het gebied van productontwikkeling, inkoop, productie, controle en etikettering van deze voedingssupplementen.
  • Onafhankelijke borging door het WFSR.
  • Informatie voor topsporters over goedgekeurde producten via https://www.dopingautoriteit.nl/nzvt

Analyse voedingssupplementen

Zowel leden als niet-leden van NPN kunnen voedingssupplementen laten analyseren volgens het NZVT-systeem. Voor deelnemende producten zijn er diverse promotiemogelijkheden, bijvoorbeeld het vermelden van het NZVT logo op de verpakking.

Deelname

Voor deelname dient u het volgende te doen:

In verband met de Brexit zijn er een aantal extra zaken waarmee rekening gehouden dient te worden wanneer producten naar het laboratorium in Engeland worden gestuurd. Wij hebben hierover begin december 2020 een mail uitgestuurd aan alle deelnemers aan het NZVT systeem met meer informatie over het versturen van monsters naar LGC, deze is hier terug te lezen.
Februari 2020 – wij ontvangen van diverse bedrijven terugkoppeling dat verzenden via DHL moeizaam gaat, met PostNL lijkt verzending wel goed te gaan. Hier vindt u een voorbeeld van een PostNL verzendetiket.

Participation and information in English:

NZVT logo