Brief experts aan overheden

23 december 2020

Met een open brief vragen ruim 220 wetenschappers wereldwijd om gerichte overheidsadviezen voor vitamine D- suppletie, zodat de globale inname van vitamine D stijgt en tekorten verdwijnen.

Hiervoor dragen de wetenschappers de volgende argumenten aan:

  • Op dit moment zijn er veel studies die een associatie laten zien tussen lage vitamine D waardes in het bloed en een grotere kans op een infectie of een ernstiger verloop van COVID19.
  • Er zijn voldoende studies die de biologische mechanismes onderschrijven hoe vitamine D een infectie met het coronavirus kan beïnvloeden.
  • Veel mensen wereldwijd hebben te lage bloedwaardes van vitamine D, wanneer je kijkt naar de streefwaarden in het bloed (50-75 nmol/l).
  • Een hogere vitamine D waarde in het bloed kan helpen om infecties, ziekenhuisopnames, IC-opnames en sterfgevallen te verminderen.

De wetenschappers [1] vinden het afwachten van verdere klinische onderzoeken onnodig. Vitamine D kan veilig en goedkoop worden ingezet en het verhelpen van wereldwijde deficiënties moet een veel grotere prioriteit zijn.

Hun advies is te streven naar een  bloedwaarde van vitamine D van 75 nmol/l. Ook moet iedere volwassene nu een dagelijkse dosering van 100 microgram vitamine D per dag geadviseerd worden.

[1] https://vitamindforall.org/letter.pdf