Marktgegevens

Het is niet eenvoudig om een actueel beeld te krijgen van de marktomvang voor gezondheidsproducten. Gezondheidsproducten worden verkocht via diverse kanalen zoals de drogist, apotheek, gezondheidswinkel, warenhuis, supermarkt en ook via therapeut of postorder/internet.

Marktgegevens 2020

  • Naar schatting gebruikt ongeveer 66% van de Nederlanders ouder dan 17 jaar voedingssupplementen om aan hun gezondheid te werken.
  • De omvang van de voedingssupplementenmarkt steeg in 2020 naar 693 miljoen euro, vergeleken met 670 miljoen euro in 2019 (+3,4%).
  • De consument besteedde in 2020 gemiddeld €74,50 aan voedingssupplementen.
  • Vitamine D is het meest verkochte voedingssupplement. In 2020 kocht ruim 36% van de voedingssupplementengebruikers vitamine D.

Voor meer marktgegevens over 2020 en voorgaande jaren kunt u contact opnemen met Joop Rutte, van Info2Action. Zie: https://info2action.nl/.

Andere onderzoeksbureaus zijn Nielsen of IQVIA.

Supplement van het Jaar: verkozen door de consument

Via Informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid (IVG), voorheen Supplemeninfo.nl, doet NPN sinds 2017 jaarlijks onderzoek onder consumenten naar wat hun favoriete supplement is. De verkiezingen laten jaarlijks de trends zien en tonen welke supplementen vaak gebruikt worden en waarom mensen ze nemen. De verkiezing is niet merk-gerelateerd. Het gaat dus om ingrediënten.

Begin 2022 is vitamine D gekozen tot Supplement van het Jaar. Vitamine D (2021) de multivitamine (2020), kurkuma (2019), magnesium (2018) en vitamine D (2017) waren eerder het populairst.

In de onderstaande persberichten staan de Top 5 of de Top 10 van de verkiezingen van afgelopen jaren, met de specifieke redenen waarom mensen supplementen gebruiken.

Kruidenpreparaten

USA marktcijfers kruidensupplementen

Amerikaans marktonderzoek laat zien dat de totale verkoop van de kruidensupplementen in de US is gestegen met 7,7% in 2016. Consumenten besteedden naar schatting $7.452 miljard aan kruidensupplementen in 2016, een stijging van ongeveer $530 miljoen ten opzichte van 2015. De voorkeur van consumenten verschuift naar producten ten behoeve van de algemene gezondheid; de verkoop van adaptogenen en spijsverteringsproducten zijn opvallend gestegen.

De bestverkopende kruiden in de reguliere markt, waaronder supermarkten en drogisterijen, waren marrubium vulgare, cranberry, Echinacea, groene thee en zilverkaars. In de reformmarkt waren kurkuma, tarwegras/gerst, lijnzaad/lijnzaadolie, aloë en vlierbessen de topverkopers.

Bron: HerbalGram in The Journal of the American Botanical Council.

RIVM onderzoek (2017)

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van kruidensupplementen in Nederland. Hiervoor zijn gegevens uit de Voedselconsumptiepeiling geanalyseerd.

Uit het onderzoek blijkt dat 10% van de mannen, 17% van de vrouwen en 13% van de kinderen kruidensupplementen gebruiken. 600 verschillende kruidensupplementen, met ongeveer 345 verschillende kruidenbestanddelen werden gerapporteerd. De meest gebruikte kruidensupplementen zijn echinacea, ginkgo bilioba, cranberry, panax ginseng en algensoorten, zoals spirulina en chlorella.

Bekijk de publicatie hier.