Marktgegevens

Het is niet eenvoudig om een actueel beeld te krijgen van de marktomvang voor gezondheidsproducten. Gezondheidsproducten worden verkocht via diverse kanalen zoals de drogist, apotheek, gezondheidswinkel, warenhuis, supermarkt en ook via therapeut of postorder/internet.

NPN beschikt niet over actuele marktontwikkelingscijfers. Voor kwantitatieve gegevens verwijzen wij u naar Marktonderzoeksbureaus zoals Info2Action, Nielsen of IQVIA.

Supplement van het Jaar: verkozen door de consument

Via Informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid (IVG), voorheen Supplemeninfo.nl, doet NPN sinds 2017 jaarlijks onderzoek onder consumenten naar wat hun favoriete supplement is. De verkiezingen laten jaarlijks de trends zien en tonen welke supplementen vaak gebruikt worden en waarom mensen ze nemen. De verkiezing is niet merk-gerelateerd. Het gaat dus om inhoudsstoffen.

In 2020 is de multivitamine gekozen tot Supplement van het Jaar. Kurkuma (2019), magnesium (2018) en vitamine D (2017) waren eerder het populairst.

In de onderstaande persberichten staan de Top 5 of de Top 10 met de specifieke redenen waarom mensen supplementen gebruiken.

2020
2019
2018
2017

Kruidenpreparaten

USA marktcijfers kruidensupplementen

Amerikaans marktonderzoek laat zien dat de totale verkoop van de kruidensupplementen in de US is gestegen met 7,7% in 2016. Consumenten besteedden naar schatting $7.452 miljard aan kruidensupplementen in 2016, een stijging van ongeveer $530 miljoen ten opzichte van 2015. De voorkeur van consumenten verschuift naar producten ten behoeve van de algemene gezondheid; de verkoop van adaptogenen en spijsverteringsproducten zijn opvallend gestegen.

De bestverkopende kruiden in de reguliere markt, waaronder supermarkten en drogisterijen, waren marrubium vulgare, cranberry, Echinacea, groene thee en zilverkaars. In de reformmarkt waren kurkuma, tarwegras/gerst, lijnzaad/lijnzaadolie, aloë en vlierbessen de topverkopers.

Bron: HerbalGram in The Journal of the American Botanical Council.

RIVM onderzoek (2017)

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van kruidensupplementen in Nederland. Hiervoor zijn gegevens uit de Voedselconsumptiepeiling geanalyseerd.

Uit het onderzoek blijkt dat 10% van de mannen, 17% van de vrouwen en 13% van de kinderen kruidensupplementen gebruiken. 600 verschillende kruidensupplementen, met ongeveer 345 verschillende kruidenbestanddelen werden gerapporteerd. De meest gebruikte kruidensupplementen zijn echinacea, ginkgo bilioba, cranberry, panax ginseng en algensoorten, zoals spirulina en chlorella.

Bekijk de publicatie hier.