Over James Lind

James Lind (1716-1794) is de scheepschirurgijn die in 1747 scheurbuik aan boord van schepen wist te voorkomen. Hij toonde aan dat zeelieden met bloedingen en zwellingen in de mond en ledematen ziek werden door een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen en niet door een bacterie of virus. Door groepen patiënten verschillend voedsel te geven, ontdekte hij dat patiënten die sinaasappels en citroenen aten spoedig beter werden. De voedingsstof vitamine C bleek de sleutel tot succes te zijn. Zijn onderzoek en toepassing worden gezien als het eerste klinische onderzoek in de medische geschiedenis. De stofnaam voor vitamine C, ascorbinezuur, is er later van afgeleid: a (niet) en scorbus (scheurbuik).

Winnaars 2021

Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers

Categorie onderzoek: ‘Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrij vertakte aminozuren en ursolzuur voor ondervoede ouderen’ van de Wageningen Universiteit

Categorie toepassing: Personalized Nutrition & Health Living Lab more Fiber: Vezel-Up studie’ van de Wageningen Universiteit.

Winnaars 2018

Remco Kort (winnaar toepassing) en Hanne van Ballegooijen (winnaar onderzoek)

Categorie onderzoek: ‘Lage vitamine D en K niveaus en hoge bloeddruk’ van Amsterdam Universiteit Medisch Centrum.

Categorie toepassing: ‘Gids voor probiotica ter preventie van antibiotica-gerelateerde diarree’ van TNO en ARTIS-Micropia.