Gebruik van planten in supplementen onder druk

18 januari 2021

EU-regelgevers willen het gebruik van Aloë in voedingssupplementen verbieden. Hierdoor komt mogelijk ook het gebruik van andere planten in voedingssupplementen in gevaar. De Europese brancheorganisatie EHPM verdedigt samen met NPN en andere Europese brancheorganisaties het recht van consumenten op gebruik van natuurlijke producten om zelf aan hun gezondheid te werken.

Doel van de campagne

EHPM, de European Federation of Associations of Health Products Manufacturers is de campagne ‘we fight for natural health’ gestart om het gebruik van Aloë en andere planten in voedingssupplementen te verdedigen.

De campagne is gelanceerd om leden van het Europees Parlement op te roepen bezwaar te maken tegen het huidige wetsvoorstel. Op dit moment vindt EFSA dat er onvoldoende gegevens zijn om de veiligheid van hydroxyanthraceenderivaten (HAD’s), in Aloë te bepalen. Om deze reden dreigt er nu een verbod.

EHPM vindt dat er te makkelijk is aangenomen dat er een veiligheidsissue is, terwijl producten met aloë al vele jaren veilig gebruikt worden in voedingssupplementen. De industrie heeft meer tijd nodig om de gevraagde gegevens over veilig gebruik te verkrijgen. Daarnaast vreest EHPM dat dit verbod mogelijk ook kan zorgen voor een makkelijker verbod op gebruik van andere planten in voedingssupplementen.

Met de steun van stakeholders en consumenten wil EHPM strijden voor het recht op gebruik van natuurlijke producten voor de gezondheid.

Tekent u de petitie?

U kunt de petitie ‘we fight for natural health’ hier ondertekenen.

Invloed van wetsvoorstel op de markt

Het verbod op toevoeging van HAD’s en bepaalde bereidingen heeft een grote impact op zowel de voedingssupplementen-, als de levensmiddelenmarkt. Er zijn bedrijven en instanties die vraagtekens zetten bij het brede verbod, met een mogelijke enorme impact op het gebruik van bereidingen van groentes, bijvoorbeeld rabarber. NPN vindt dat de Europese wetgever veel concreter moet kijken naar het bewijs van onveiligheid.

Achtergrond

Er ligt nu een wetsvoorstel met een verbod op hydroxyanthraceenderivaten (HAD’s) dat is goedgekeurd door de Europese lidstaten binnen de Europese Commissie. De komende tijd wordt het voorstel binnen het Parlement besproken en half februari vindt er een stemming plaats. Mocht het wetsvoorstel door het Europees Parlement goedgekeurd worden, dan wordt deze waarschijnlijk gepubliceerd in maart 2021.

Voor meer achtergrondinformatie bekijk dit artikel uit oktober 2020.