Verantwoord gebruik

Waarschuwingsteksten bij voedingssupplementen

Supplementen zijn veilig te gebruiken. Soms zie je een waarschuwing op de verpakking van voedingssupplementen. Deze waarschuwingen zijn bijvoorbeeld bedoeld voor zwangere vrouwen of medicijngebruikers. Vanuit het voorzorgsprincipe adviseert NPN supplementenbedrijven bij welke ingrediënten een waarschuwing aan te bevelen is. De NPN Technische commissie heeft dit advies opgesteld en daarbij zorgvuldige afwegingen gemaakt.

Ten behoeve van een goed advies aan de consument stelt NPN het overzicht met waarschuwingen beschikbaar voor de drogisterijbranche. Zo streeft NPN naar kwalitatief goede informatievoorziening. 

Het is belangrijk dit overzicht als informatie te beschouwen en niet te zien als etiketteringseis, het betreft immers een advies. Wanneer een waarschuwing niet op de verpakking staat, kan de drogist het overzicht gebruiken ten behoeve van een gebruiksadvies aan de consument.

  • NPN advies voor waarschuwingsteksten per ingrediënt. Dit is een dynamisch document. Adviezen kunnen bijgewerkt worden naar aanleiding van nieuwe inzichten. NPN adviseert het overzicht online te raadplegen.
  • Gebruiksadvies Melatonine - Risicomanagement maatregel
  • NPN heeft in samenwerking met Wageningen Universiteit en het Cannabinoïden Adviesbureau een handleiding opgesteld voor verantwoord gebruik van Cannabidiol (CBD) producten. Bekijk de handleiding hier.

Factsheets voedingssupplementen en geneesmiddelen

Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan soms tot ernstige vitamine- en/of mineralentekorten leiden. Ook kunnen bepaalde voedingssupplementen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. NPN heeft in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) negen uitgebreide factsheets met wetenschappelijke onderbouwing opgesteld om de wisselwerkingen voor zorgprofessionals duidelijk in kaart te brengen.

Het doel is om artsen en apothekers te informeren en bewustwording te creëren over klachten en bijwerkingen van gelijktijdig gebruik van voedingssupplementen en geneesmiddelen. Om medicijngebruikers zelf te attenderen op bepaalde (wissel)werkingen, is er een consumentenfolder met uitgebreide informatie beschikbaar op de website van IVM.

Invloed van geneesmiddelen op de nutriëntenstatus

Geneesmiddel

Invloed op nutriënten

Protonpompremmers

magnesium en vitamine B12 tekorten

Hydrochloorthiazide

kalium en magnesium tekorten

Metformine

vitamine B12 tekort

Prednis(ol)on

calcium en kalium tekorten

Anticonceptiepil (combinatiepil)

lage foliumzuur en magnesium bloedwaardes

 

Wisselwerking van voedingssupplementen met geneesmiddelen

Wisselwerking tussen

Advies

Ginseng met antistollingsmiddelen

voorzichtig met P. ginseng en P. quinquefolius bij antistollingsmiddelen

Ginkgo biloba met antistollingsmiddelen

voorzichtig met Ginkgo bij antistollingsmiddelen

Echinacea met immunosuppressiva

stoppen of niet starten met echinacea bij immunosuppressiva

Tryptofaan met antidepressiva of slaapmiddelen

stoppen of niet starten met tryptofaan of een supplement met 5-HTP bij geneesmiddelen met een serotonerge werking.  Ook niet combineren met geneesmiddelen met centraal dempende werking, zoals slaapmiddelen.

  • banner-small-01.jpg
  • banner-small-02.jpg
  • banner-small-04.jpg

© 2015-2020 NPN | Disclaimer | Privacy

Website gebouwd door Intronet/Boas.pro