Nieuws

Pagina 1 van 7  > >>

Oproep NPN: Alleen producten onder 21 mg vitamine B6 op de markt

11 november 2019

Vanaf 1 oktober 2018 heeft de overheid een maximum ingesteld van 21 milligram (mg) vitamine B6 per dagdosering in voedingssupplementen. Omdat er een uitverkoopregeling in wetgeving is vastgelegd, worden er nu nog supplementen verkocht met meer dan 21 milligram vitamine B6. Dit zorgt voor veel negatieve aandacht in de media en geeft de indruk van onveiligheid onder de gebruikers van supplementen, wat negatief uitstraalt op onze branche.

Young Professionals @ Brightlands Campus Venlo

26 september 2019

Dinsdag 24 september hebben de Young Food Supplement Professionals van NPN de Brightlands Campus Greenport Venlo bezocht. Het was een inspirerende dag waarbij ze een goed beeld hebben gekregen van de campus en van innovaties op het gebied van gezonde voeding, future farming en bio circulaire economie.

Young professionals - interview Stijn Kamphuis

25 september 2019

Bij NPN zijn verschillende bedrijven aangesloten. Binnen deze bedrijven werken veel jonge getalenteerde mensen, met een grote passie voor voedingssupplementen. In deze rubriek laten we young professionals aan het woord over hun drijfveren en toekomstplannen. Deze keer Stijn Kamphuis van Mondial Pack. 

Sommatie NPN aan Tiofarma - onrechtmatige dreigingen melatonine

23 september 2019

NPN heeft, met een brief van haar advocaat, Tiofarma gesommeerd om onrechtmatige dreigingen aan NPN leden en andere bedrijven te stoppen. Het betreft het op de markt hebben van melatonine houdende producten met meer dan 0,3 mg melatonine. Bekijk hier de brief.

Mentale gezondheid en voedingssupplementen

18 september 2019

Recent is er in het vakblad World Psychiatry een grote meta-review gepubliceerd, waarin de gegevens van 33 studies zijn gebundeld en onderzocht. De onderzoekers concluderen dat bepaalde voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, een mogelijk effectieve aanvullende behandeling kunnen zijn bij mentale ziektes, bijvoorbeeld depressie. We bekijken de belangrijkste resultaten uit dit onderzoek.

Veilig gebruik van melatonine supplementen

26 augustus 2019

De laatste tijd is er in de media veel aandacht voor voedingssupplementen met melatonine. NPN, de brancheorganisatie van voedingssupplementen, zet zich al geruime tijd in voor veilig gebruik van voedingssupplementen met melatonine. In 2017 is een gebruiksadvies opgesteld om de consument te informeren over veilig gebruik van melatonine. Producenten en leveranciers worden geadviseerd om het gebruiksadvies over te nemen. Toch heerst er nog veel onduidelijkheid over de werking van melatoninesupplementen en het juiste gebruik ervan, vooral onder kinderen en jongeren.

Reactie NPN op artikel Consumentenbond - Test Multivitamines voor peuters

22 augustus 2019

Vandaag is er door de Consumentenbond een persbericht uitgestuurd over de door hun uitgevoerde test van multivitamines voor peuters. Bekijk hier de test.

Veilig gebruik van CBD-supplementen

6 augustus 2019

NPN, de brancheorganisatie van voedingssupplementen, heeft in samenwerking met Wageningen Universiteit een handleiding opgesteld voor verantwoord gebruik van Cannabidiol (CBD) producten. In deze handleiding staat beschreven hoe CBD-supplementen het beste gebruikt kunnen worden en waar consument en beroepsbeoefenaar alert op moeten zijn. NPN wil met de handleiding proactief veilig gebruik van voedingssupplementen met CBD stimuleren.

Inzicht in effect tegelijk gebruik medicijnen en voedingssupplementen

18 juli 2019

Gebruikers van medicijnen moeten alert zijn op mogelijke vitamine- en mineralentekorten die kunnen ontstaan door langdurig medicijngebruik. Magnesium-, vitamine B12-, kalium-, calcium- en foliumzuurtekorten komen voor. Omgekeerd kan de werking van een medicijn door een (kruiden)supplement veranderen. Sint-janskruid vermindert onder meer de werking van veel medicijnen. Het gebruik van voedingssupplementen bij bepaalde medicijnen verdient meer aandacht. NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen heeft in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) informatie opgesteld en start vandaag met het attenderen van medicijngebruikers op bepaalde (wissel)werkingen.

CBG over wisselwerkingen medicijnen en kruiden

8 juli 2019

Zaterdag 6 juli 2019 is CBG - College ter Beoordeling van Geneesmiddelen - een campagne gestart over wisselwerkingen medicijnen en kruidenproducten. De informatie is breed in de media opgepakt. Het CBG is een zelfstandig bestuursorgaan dat onder de rijksoverheid valt.

Young professionals - interview Samantha Jordaans

24 juni 2019

Bij NPN zijn verschillende bedrijven aangesloten. Binnen deze bedrijven werken veel jonge getalenteerde mensen, met een grote passie voor voedingssupplementen. In deze rubriek laten we young professionals aan het woord over hun drijfveren en toekomstplannen. Deze keer Samantha Jordaans, van Natura Foundation, kennisinstituut van Bonusan.

Het belang van vitamine K en D bij calciumsuppletie

13 juni 2019

Een calcium supplement wordt vaak aan ouderen geadviseerd voor het behoud van sterke botten. De kans op botontkalking neemt toe naarmate je ouder wordt. Maar er lijkt ook een ongewenst effect in het lichaam op te kunnen treden bij gebruik van alleen calciumsupplementen in vrouwen na de overgang. Uit een review blijkt dat het slikken van calcium supplementen, met of zonder vitamine D, zorgt voor een hoger risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten. Vitamine K is dan heel belangrijk. Hoe zit dit precies en wat is de rol van vitamine K en vitamine D?

Legale Pep van Willem Koert, goed leesvoer?

10 juni 2019

- Boekreview - 

Legale Pep is een boek dat recent is uitgebracht door wetenschapsjournalist Willem Koert. Hij beschrijft in honderd manieren hoe je met voedingssupplementen een betere versie van jezelf kunt worden.

Rinske van den Barg, consultant op het NPN-bureau, deelt graag met jullie haar mening over dit handzame en overzichtelijke boekje.  

De invloed van medicijnen op magnesiumstatus

23 mei 2019

Een magnesiumtekort komt vaker voor bij mensen die bepaalde medicijnen of meerdere medicijnen tegelijkertijd gebruiken. Dat blijkt uit een recent onderzoek bij geriatrische patiënten, kwetsbare ouderen met een complex ziektebeeld als gevolg van meerdere aandoeningen. Een lage magnesiumstatus kan leiden tot diverse klachten en moet op tijd worden gediagnosticeerd. Een gerichte behandeling met magnesiumrijke voeding of suppletie kan bijdragen aan verminderd medicijngebruik en gezondheidswinst voor de patiënt.

De studie is uitgevoerd binnen het Polyfarmacy and Deficiencies of Micronutrients (PanDeMics) project, waar specialisten van het Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research de interactie tussen medicijngebruik en voedingsstatus bestuderen.

Kurkuma verlaagt de spiegel van het kankermedicijn tamoxifen

28 maart 2019

Vrouwen die voor borstkanker worden behandeld kunnen beter voorzichtig zijn met het gebruik van voedingssupplementen met kurkuma. Uit een onderzoek van Erasmus MC Rotterdam blijkt dat kurkuma de werking van het antiborstkankermedicijn tamoxifen nadelig kan beïnvloeden. Door de combinatie van kurkuma en tamoxifen kan de werking van het medicijn verslechteren.

Vitamine K2 – Unieke activiteiten voor de gezondheid

14 maart 2019

Vitamine K wordt al tientallen jaren onderzocht en staat bekend om haar essentiële rol in de bloedstolling. Maar naast dit effect heeft vitamine K nog vele andere gezondheidseffecten in het lichaam, zoals voor hart- en vaten en voor botvorming. Deze zijn vooral toe te kennen aan vitamine K2, één van de vormen van vitamine K. Op dit moment wordt er in de aanbevelingen, zoals de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de referentie inname, voor vitamine K geen onderscheid gemaakt in de verschillende vormen. Onderzoekers van een recent gepubliceerde review vinden dit wel noodzakelijk, kijkend naar het verschil in werking tussen vitamine K1 en vitamine K2.

Vitamine D en K status en de relatie tot bloeddruk en hypertensie

12 maart 2019
In 2018 werd de James Lind prijs voor de eerste keer uitgereikt. De onderzoekers werden met de prijs in het zonnetje gezet. De James Lind Prijs erkent het meest impactvolle wetenschappelijke onderzoek waarbij één of meerdere fysiologisch actieve (voedings)stof(fen) een rol spelen en de meest waardevolle toepassing ervan in praktijk. Hanne van Ballegooijen won in de categorie onderzoek met 'Lage vitamine D en K niveaus en hoge bloeddruk’ van Amsterdam Universiteit Medisch Centrum. Naast een award en een oorkonde ontving het onderzoeksteam een cheque ter waarde van € 5.000,-. Wat vonden ze van de onderscheiding? En hoe wordt het gewonnen bedrag ingezet?
Lees hier het uitgebreide interview met Hanne van Ballegooijen.

Veel aandacht voor gids probiotica door James Lind Prijs 2018

12 maart 2019

In 2018 werd de James Lind prijs voor de eerste keer uitgereikt. De onderzoekers werden met de prijs in het zonnetje gezet. De James Lind Prijs erkent het meest impactvolle wetenschappelijke onderzoek waarbij één of meerdere fysiologisch actieve (voedings)stof(fen) een rol spelen en de meest waardevolle toepassing ervan in praktijk. Remco Kort won in de categorie toepassing met de 'Gids voor probiotica ter preventie van antibiotica-gerelateerde diarree’ van TNO en ARTIS-Micropia. Naast een award en een oorkonde ontving het onderzoeksteam een cheque ter waarde van € 5.000,-. Wat vonden ze van de onderscheiding? En hoe wordt het gewonnen bedrag ingezet? 
Lees hier het uitgebreide interview met Remco Kort.

Vooruitblik volksgezondheid Nederland

7 maart 2019

De komende 25 jaar zet de vergrijzing in Nederland door. Mensen worden ouder en het aandeel van ouderen in de samenleving neemt toe. Daarmee stijgt ook het aantal chronische aandoeningen en ouderdomsziekten. De groep van psychische stoornissen, inclusief dementie en verstandelijke beperking, blijft in 2040 de ziektegroep waaraan het meest wordt uitgegeven. Door technologische en innovatieve ontwikkelingen vindt er een verandering plaats in de organisatie van de zorg. Daarnaast blijft antibioticaresistentie een bedreiging vormen voor onze volksgezondheid.

Samenwerken binnen én buiten de zorg is van belang om deze toekomstige uitdagingen aan te kunnen pakken. Dit blijkt uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018 (VTV) van het RIVM. NPN zet hieronder de belangrijkste ontwikkelingen voor de supplementenbranche uiteen.

CBD olie in de media

4 maart 2019
Vanavond besteedt het consumentenprogramma Radar in de uitzending aandacht aan CBD olie.

Kurkuma Supplement van het Jaar 2019

11 februari 2019
Isa Hoes en Medina Schuurman maakten zaterdag 9 februari 2019 op de Nationale Gezondheidsbeurs bekend dat kurkuma Supplement van het Jaar 2019 is geworden. Op de beurs konden bezoekers stemmen op hun favoriete vitamines, mineralen, kruiden en andere supplementen waar ze baat bij hebben. Online werden ook al duizenden stemmen uitgebracht.

Wereldwijd vitamine- en mineraaltekorten in de toekomst

11 januari 2019

Vitamine- en mineraaltekorten blijven wereldwijd veelvoorkomend de komende dertig jaar. In bepaalde wereldregio’s zijn er nu tekorten aan vitamine D, calcium, vitamine E en foliumzuur. Het wordt verwacht dat deze tekorten blijven voorkomen in de toekomst, tenzij nutriëntrijke voedingsmiddelen beter beschikbaar en betaalbaar worden. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek waarin de veranderingen in voedsel- en voedingszekerheid tot 2050 zijn onderzocht. Het onderzoek is gepubliceerd door de Universiteit van Illinois. Diverse landen, waaronder Nederland, hebben er aan meegewerkt.

Stemmen ‘Supplement van het Jaar 2019’ van start

8 januari 2019

Zojuist is de stembus voor de verkiezing van het Supplement van het Jaar 2019 geopend. Het publiek kan aangeven welke vitamines, mineralen, kruiden of andere voedingssupplementen favoriet zijn. Gaat de voorkeur dit jaar uit naar de multivitamine, vitamine C, vitamine B12, probiotica, calcium, foliumzuur, kurkuma, visolie of iets heel anders? Stemmen kan op www.supplementvanhetjaar.nl. Vanaf 7 februari kan er ook worden gestemd op de Gezondheidsbeurs te Utrecht. Isa Hoes en Medina Schuurman maken op zaterdag 9 februari de uitslag op de beurs bekend.

Gezonde voeding, waar mogelijk met supplementen, is sleutel voor gezondere samenleving

29 november 2018

Donderdag 22 november 2018 vond het NPN symposium ‘Gezondheidswinst met vitamines en mineralen – van wetenschap naar waarde’ plaats. Onder leiding van dagvoorzitter prof. dr. Renger Witkamp, deelden sprekers vanuit onderzoek en gezondheidszorg hun kennis en ervaringen. Dat leverde een aantal interessante conclusies op. Daarnaast werd met elkaar gekeken naar kansen om meer gezondheidswinst te behalen.

Opvallend was de presentatie van de Duitse spreker Bernd Haber van BASF SE. Hij liet aan de hand van onderzoeken zien dat er jaarlijks 4 miljard euro aan zorgkosten kan worden bespaard door de juiste inzet van calcium en vitamine D supplementen. Voor omega-3 vetzuren is dit zelfs bijna 13 miljard euro per jaar. Zijn betoog dat ‘voedingssupplementen moeten worden meegenomen in beleidsvorming van overheden om zorgkosten te reduceren’ was een mooi slotoffensief.

De aanwezigen waren het overigens eens dat goede voeding, daar waar nuttig met voedingssupplementen, de sleutel is voor een gezondere samenleving. Saskia Geurts, directeur NPN over het symposium: NPN bood verschillende partijen een podium voor hun kennis en visies. Verschillende kansen en uitdagingen kwamen aan bod. Een volgende stap is de dialoog aangaan met artsen en zorgverzekeraars, zodat voeding en suppletie uiteindelijk een belangrijkere rol kunnen spelen in de gezondheidszorg.

Vitamine D en K onderzoek wint James Lind Prijs 2018

22 november 2018

Gids voor probiotica winnaar in categorie toepassing

De James Lind Prijs 2018 in de categorie onderzoek gaat naar ‘Lage vitamine D en K niveaus en hoge bloeddruk’ van Amsterdam Universiteit Medisch Centrum. De ‘Gids voor probiotica ter preventie van antibiotica-gerelateerde diarree’ van TNO en ARTIS-Micropia pakt de award in de categorie toepassing. De wetenschapsprijzen zijn zojuist door de onderzoekers van Ballegooijen en Kort in ontvangst genomen tijdens het symposium ‘Gezondheidswinst met vitamines en mineralen’ in Maarssen.

 

  • banner-small-01.jpg
  • banner-small-02.jpg
  • banner-small-04.jpg

© 2015-2019 NPN | Disclaimer | Privacy

Website gebouwd door Intronet/Boas.pro