Nieuws

Pagina 1 van 6  > >>

Wereldwijd vitamine- en mineraaltekorten in de toekomst

11 januari 2019

Vitamine- en mineraaltekorten blijven wereldwijd veelvoorkomend de komende dertig jaar. In bepaalde wereldregio’s zijn er nu tekorten aan vitamine D, calcium, vitamine E en foliumzuur. Het wordt verwacht dat deze tekorten blijven voorkomen in de toekomst, tenzij nutriëntrijke voedingsmiddelen beter beschikbaar en betaalbaar worden. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek waarin de veranderingen in voedsel- en voedingszekerheid tot 2050 zijn onderzocht. Het onderzoek is gepubliceerd door de Universiteit van Illinois. Diverse landen, waaronder Nederland, hebben er aan meegewerkt.

Stemmen ‘Supplement van het Jaar 2019’ van start

8 januari 2019

Zojuist is de stembus voor de verkiezing van het Supplement van het Jaar 2019 geopend. Het publiek kan aangeven welke vitamines, mineralen, kruiden of andere voedingssupplementen favoriet zijn. Gaat de voorkeur dit jaar uit naar de multivitamine, vitamine C, vitamine B12, probiotica, calcium, foliumzuur, kurkuma, visolie of iets heel anders? Stemmen kan op www.supplementvanhetjaar.nl. Vanaf 7 februari kan er ook worden gestemd op de Gezondheidsbeurs te Utrecht. Isa Hoes en Medina Schuurman maken op zaterdag 9 februari de uitslag op de beurs bekend.

Gezonde voeding, waar mogelijk met supplementen, is sleutel voor gezondere samenleving

29 november 2018

Donderdag 22 november 2018 vond het NPN symposium ‘Gezondheidswinst met vitamines en mineralen – van wetenschap naar waarde’ plaats. Onder leiding van dagvoorzitter prof. dr. Renger Witkamp, deelden sprekers vanuit onderzoek en gezondheidszorg hun kennis en ervaringen. Dat leverde een aantal interessante conclusies op. Daarnaast werd met elkaar gekeken naar kansen om meer gezondheidswinst te behalen.

Opvallend was de presentatie van de Duitse spreker Bernd Haber van BASF SE. Hij liet aan de hand van onderzoeken zien dat er jaarlijks 4 miljard euro aan zorgkosten kan worden bespaard door de juiste inzet van calcium en vitamine D supplementen. Voor omega-3 vetzuren is dit zelfs bijna 13 miljard euro per jaar. Zijn betoog dat ‘voedingssupplementen moeten worden meegenomen in beleidsvorming van overheden om zorgkosten te reduceren’ was een mooi slotoffensief.

De aanwezigen waren het overigens eens dat goede voeding, daar waar nuttig met voedingssupplementen, de sleutel is voor een gezondere samenleving. Saskia Geurts, directeur NPN over het symposium: NPN bood verschillende partijen een podium voor hun kennis en visies. Verschillende kansen en uitdagingen kwamen aan bod. Een volgende stap is de dialoog aangaan met artsen en zorgverzekeraars, zodat voeding en suppletie uiteindelijk een belangrijkere rol kunnen spelen in de gezondheidszorg.

Vitamine D en K onderzoek wint James Lind Prijs 2018

22 november 2018

Gids voor probiotica winnaar in categorie toepassing

De James Lind Prijs 2018 in de categorie onderzoek gaat naar ‘Lage vitamine D en K niveaus en hoge bloeddruk’ van Amsterdam Universiteit Medisch Centrum. De ‘Gids voor probiotica ter preventie van antibiotica-gerelateerde diarree’ van TNO en ARTIS-Micropia pakt de award in de categorie toepassing. De wetenschapsprijzen zijn zojuist door de onderzoekers van Ballegooijen en Kort in ontvangst genomen tijdens het symposium ‘Gezondheidswinst met vitamines en mineralen’ in Maarssen.

Stemmen voor James Lind Prijs van start

1 november 2018

Nominaties onderzoeken en toepassingen bekend

Wetenschappelijke onderzoeken over de fysiologische actieve voedingsstoffen omega-3 vetzuren, vitamine B6, magnesium, vitamine D en K zijn genomineerd voor de James Lind Prijs. De vakjury nomineerde de nationale gids over probiotica bij antibiotica, suppletie bij zwangerschap na maagverkleining en het inzetten van cranberry-supplementen in verpleeghuizen om urineweginfecties terug te dringen als toepassingen in praktijk. Vanaf nu kan online gestemd worden op de nominaties.

Inzenden eerste James Lind wetenschapsprijs van start

20 september 2018

De eerste editie van de James Lind Prijs gaat van start. Vanaf vandaag kunnen wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines, mineralen en andere stoffen en toepassingen ervan in de praktijk worden ingezonden. Een vakjury onder leiding van prof. dr. Renger Witkamp nomineert minimaal 3 impactvolle onderzoeken en 3 baanbrekende projecten in Nederland. Daarna kan iedereen stemmen. Op 22 november worden de twee winnaars van de wetenschapsprijs bekendgemaakt.

Voedingsnormen vitamines en mineralen voor gezonde volwassenen aangepast

19 september 2018
De Gezondheidsraad, adviesorgaan van de overheid, heeft een overzicht van 25 voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor gezonde volwassenen met een gezond gewicht gepubliceerd. Het gaat o.a. om vitamine A, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), calcium, ijzer, jodium, kalium en magnesium. Voedingsnormen geven aan hoeveel vitamines en mineralen het lichaam nodig heeft om goed te functioneren en om ziekten te voorkomen. Deze normen worden gehanteerd bij bijvoorbeeld voedingsvoorlichting, de opsporing van groepen die een risico lopen op tekorten en bij advies over diëten. Het vorige advies stamt uit 2014.

Nederlands maximum vitamine B6 in voedingssupplementen

18 september 2018

Vanaf 1 oktober 2018 gaat er in Nederland een maximum van 21 milligram per dagdosering gelden voor het gehalte vitamine B6 in voedingssupplementen. Dit maximum wordt opgenomen in de wetgeving voor voedingssupplementen. In deze wetgeving staan ook al maximale hoeveelheden voor vitamine A en vitamine D. Maxima worden door de overheid bepaald, wanneer een hogere inname van een bepaalde vitamine mogelijk kan leiden tot klachten. In dit artikel lichten we de situatie rondom vitamine B6 verder toe.

Geneesmiddelen en voedingssupplementen: kennis in kaart gebracht

10 september 2018

Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan tot soms ernstige vitamine- en/of mineralentekorten leiden. Ook kunnen bepaalde voedingssupplementen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. Vandaag publiceert NPN in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) negen factsheets om wisselwerkingen voor zorgprofessionals duidelijk in kaart te brengen. 

Nationale gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik

16 augustus 2018
Op maandag 6 augustus werd de ‘Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik’ gepubliceerd. Medische zorgverleners, patiënten en consumenten kunnen de gids, ontwikkeld door TNO en ARTIS-Micropia, gebruiken als handvat voor het gebruik van probiotica bij een antibioticabehandeling. Van de acht aanbevolen producten zijn vier producten van bedrijven die aangesloten zijn bij branchevereniging NPN.

Opvliegers.. Het is al warm genoeg!

7 augustus 2018

De overgang is niet makkelijk en vrouwen kunnen daar best wat hulp bij gebruiken. Gelukkig zijn er voedingssupplementen die ondersteuning kunnen bieden bij bijvoorbeeld opvliegers. NPN bespreekt ze in het zomernummer van Lijfblad!

Een ster onder de supplementen: Magnesium

2 augustus 2018
In het marketingvakblad DW is een artikel gepubliceerd over het Supplement van het Jaar 'Magnesium'.

Vitamine D bij behandeling diabetes type 2

31 mei 2018

Vitamine D kan de bètacellen van de pancreas beschermen tegen ontstekingen en hierdoor speelt de vitamine mogelijke een rol bij een nieuwe behandeling van diabetes type 2. Dit concluderen onderzoekers van het Amerikaanse Salk instituut. Een mooi voorbeeld van wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat er gezondheidswinst te behalen is met nutriënten.

Verzorging van buiten én van binnen

16 mei 2018
NPN vertelt welke supplementen een rol kunnen spelen voor de verzorging van binnen en van buiten. Onder andere komen vitamine C, vitamine B, antioxidanten en zink aan bod.

Werken aan de bloeddruk? Maak gebruik van de zomer!

4 mei 2018
NPN geeft vijf tips die je kunt gebruiken bij het verlagen van de bloeddruk. Deze tips zijn gericht op beweging, gewicht, voeding en supplementen.

Luteïne en Zeaxanthine kunnen zorgkosten besparen

3 mei 2018

Dagelijkse suppletie met 10 mg luteïne en 2 mg zeaxanthine bij mensen ouder dan 50 jaar met een milde vorm van maculadegeneratie kan leiden tot een grote kostenbesparing in de gezondheidszorg. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Frost & Sullivan. De totale besparingen, in de vorm van vermeden zorgkosten, kunnen volgens het rapport uitkomen op 6,2 miljard euro in Europa. Carotenoïden, zoals luteïne en zeaxanthine zijn dus niet alleen een winst voor ooggezondheid, maar mogelijk ook van belang voor het verminderen van de zorgkosten.

Duitse website Supplementinfo!

19 april 2018

De Duitse consumentenwebsite Supplementinfo.de is geüpdatet. Leden die op de Duitse markt actief zijn, kunnen de website gebruiken in hun communicatie met de consument.

De voorzitter aan het woord - Bolke Koster

17 april 2018

"Ik wil graag een bijdrage leveren aan een grotere populariteit van vitaminen, mineralen en andere stoffen" 

Bolke Koster (Vitals), nieuwe voorzitter NPN

Bolke Koster nieuwe voorzitter branchevereniging NPN

16 april 2018

Bolke Koster (Vitals) is tijdens de Algemene Ledenvergadering op 12 april geïnstalleerd als nieuwe bestuursvoorzitter van NPN. Hij neemt de leiding over van Mischa Strijder (Nutramin), die de afgelopen 12 jaar de functie bij de branchevereniging voor voedingssupplementen bekleedde. In het bestuur zitten afgevaardigden van ruim honderd bedrijven die bij NPN zijn aangesloten. Strijder verlaat na 15 jaar het bestuur. Bart Gaarenstroom (DuSart Pharma) treedt toe.

v.l.n.r.: Freek Cuypers, Marjan Strijland, Bart Gaarenstroom, Karen Draisma, Maarten Pekelharing en Bolke Koster (Jan Bouwman ontbreekt)

Beter leren en concentreren door visvetzuren

27 maart 2018
NPN vertelt hoe visvetzuren kunnen bijdragen aan het fucntioneren van het brein en de leerprestaties bij kinderen en adolescenten.

Sport en voeding!

21 maart 2018
NPN vertelt over voedingssupplementen die kunnen ondersteunen tijdens het sporten. Denk hierbij aan B-vitamines, magnesium, calcium en kalium.

Supplementen voor spieren en gewrichten

16 maart 2018
In het marketingvakblad DW staat een artikel van NPN over supplementen voor spieren en gewrichten.

Sporten en supplementen | SportQuiz

5 maart 2018

Actieve (top)sporters verbruiken veel energie en nemen als aanvulling op gezonde voeding doorgaans supplementen. Om optimaal te kunnen presteren of om sneller te herstellen. NPN heeft de SportQuiz ontwikkeld voor sporters en consumenten die meer te weten willen komen over sport, voeding en supplementen. Of om hun kennis te testen over vitamine D, magnesium, bietensap, creatine, B-vitamines en dopingvrije supplementen.

 

Health Claims and Botanicals: How to Proceed with European Harmonisation?

27 februari 2018
"The European Commission is currently evaluating what public authorities, the business community and other stakeholders want to do with the claims for botanicals – on hold since 2010 – in order to make a proposal on how applications for health claims for botanicals should be assessed and, moreover, whether the use of botanicals in foods must be regulated separately. It is a great challenge to find a legally robust and politically feasible solution for the current situation".

Magnesium meest favoriete supplement van 2018

5 februari 2018

Vivian Reijs maakte zojuist op de Nationale Gezondheidsbeurs bekend dat magnesium Supplement van het Jaar 2018 is geworden. Duizenden stemmen zijn uitgebracht. Bezoekers konden op de beurs, maar ook online stemmen op hun favoriete vitamines, mineralen, kruiden en andere supplementen. Magnesium wordt gebruikt voor spierontspanning, spierkracht en het uithoudingsvermogen van de spieren. Ook bij inspanning en stress kan de behoefte aan het mineraal verhoogd zijn en gebruikers van maagzuurremmers kunnen meer magnesium nodig hebben.

 

  • banner-small-01.jpg
  • banner-small-02.jpg
  • banner-small-04.jpg

© 2015-2019 NPN | Disclaimer | Privacy

Website gebouwd door Intronet/Boas.pro