Voedingssupplementen dienen als ondersteuning voor de gezondheid

15 november 2021

Een voedingssupplement is, als aanvulling op de voeding, bedoeld om de gezondheid te ondersteunen. Geneesmiddelen zijn bedoeld om ziektes te genezen. Het is verboden om te vermelden dat een voedingssupplement een ziekte kan voorkomen of behandelen. Toch gaat dit nog wel eens mis, met name op internet. Dit blijkt ook uit onderzoek van de Consumentenbond. NPN vindt het belangrijk dat voedingssupplementen op de juiste manier worden aangeprezen en ingezet: als ondersteuning voor de gezondheid.

Voedingssupplement of geneesmiddel

In wetgeving is vastgelegd welke gezondheidseffecten bij ingrediënten van voedingssupplementen vermeld mogen worden, de zogeheten gezondheidsclaims. Hiermee wordt een effect op het ondersteunen en behoud van de gezondheid aangegeven. Geneesmiddelen worden ingezet voor het oplossen van een klacht of genezen van een ziekte. Deze medische claims zijn verboden bij voedingssupplementen.

Veelbelovende claims op internet

Voedingssupplementen zijn niet alleen in winkels te koop, maar ook via internet. De herkomst van supplementen die je koopt via internet is niet altijd duidelijk. Hierdoor kan het zo zijn dat voedingssupplementen worden aangeprezen met veelbelovende en verbluffende eigenschappen. De overheid treedt op tegen deze verboden claims en met een zelfregulerende instantie worden excessen in de markt aangesproken.

Industrie neemt verantwoordelijkheid met zelfregulering

Ook de industrie neemt haar verantwoordelijkheid voor juiste uitingen van voedingssupplementen. Ze heeft regels opgesteld waaraan publieksreclame voor supplementen moet voldoen. NPN is aangesloten bij de zelfregulerende instantie de Keuringsraad KOAG/KAG die reclame-uitingen van voedingssupplementen keurt en toezicht houdt op niet-gekeurde reclame-uitingen.

NPN staat voor juiste informatie bij voedingssupplementen

NPN vindt het belangrijk dat bedrijven gezondheidsbewoordingen gebruiken bij het aanprijzen van voedingssupplementen zodat de gebruiker ze op een juiste manier kan toepassen. NPN helpt aangesloten leden om te voldoen aan wetgeving en zelfregulering. Ze voorziet in verschillende hulpmiddelen, checklists en bijeenkomsten die voedingssupplementenbedrijven helpen om de juiste informatie bij voedingssupplementen te vermelden.