Verkoop NMN is niet toegestaan

9 januari 2023

De dagelijkse talkshow Jinek heeft op donderdag 5 januari aandacht besteed aan de stof nicotinamide mononucleotide (NMN). Hoogleraar Andrea Maier gaf aan onderzoek te doen naar deze stof. Er zijn aanwijzingen dat NMN een positieve invloed heeft op het verouderingsproces. De verkoop van NMN is echter in Europa (nog) niet toegestaan. De veiligheid van gebruik van deze stof moet eerst nog worden beoordeeld.

Nicotinamide mononucleotide

NMN is een stof die van nature voorkomt in het menselijk lichaam. Het is een afgeleide van vitamine B3 en een bouwsteen van DNA. Sinds enkele jaren wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar NMN. Tijdens de uitzending van Jinek vertelde Hoogleraar Andrea Maier over haar onderzoek naar de rol van NMN in het verouderingsproces. Ze waarschuwt hierbij dat mensen niet zonder indicatie zomaar NMN moeten gaan nemen. Daarna vertelt ze dat het te koop is op Amazon. De verkoop van NMN is echter in heel Europa (nog)  niet toegestaan. In november 2022 heeft de Europese Commissie beoordeeld dat NMN een ongeautoriseerd novel food is. De veiligheid moet eerst onderzocht worden.

Ongeautoriseerd novel food

Novel foods zijn voedingsmiddelen en voedselingrediënten die binnen de Europese Unie vóór 15 mei 1997 niet in significante mate voor menselijke voeding werden gebruikt. Om dergelijke voedingsmiddelen op de markt te brengen moet de Europese Commissie goedkeuring geven. Bij dit goedkeuringsproces oordeelt de Europese voedselveiligheid autoriteit (EFSA) of het voedingsmiddel veilig is.

Voor de stof NMN is in 2022 gekeken of het een geschiedenis van consumptie had in Europa vóór 15 mei 1997. De Europese Commissie kon dit niet vaststellen. Daarmee is NMN beoordeeld als een ongeautoriseerd novel food. De verkoop van NMN is in de gehele Europese Unie niet toegestaan. Voor NMN loopt op dit moment ook nog geen goedkeuringsproces.

Bekijk hier de uitzending van Jinek.

verkoop van NMN is niet toegestaan