Reactie NPN – onderzoek vitamine B12 en kans op sterfte

22 januari 2020

Gisteren zijn er op verschillende nieuwssites berichten verschenen over een nieuw gepubliceerd onderzoek van het UMC Groningen, waarin een samenhang wordt getoond tussen hoge vitamine B12 waardes in bloed en een hogere kans op sterfte. Hieronder de reactie van NPN.

NPN vindt de veiligheid van voedingssupplementen erg belangrijk. Wij baseren ons voor de veiligheid van vitamine B12 op onderzoeken van EFSA, de Europese voedselveiligheidsorganisatie en adviezen van de Nederlandse Gezondheidsraad. Tot op heden was er geen reden voor ongerustheid over hoge waardes vitamine B12. Het onderzoek door UMCG is nieuw voor ons en wij zullen deze informatie serieus onderzoeken.

Belangrijk om te beseffen is dat het onderzoek geen oorzaak-gevolg relatie laat zien tussen hoge vitamine B12 waardes in het bloed en verhoogde kans op sterfte, wel is er een samenhang. De onderzoekers suggereren dat een verhoogde kans op sterven ook een andere oorzaak kan hebben, zoals leverschade en nierfalen, die tevens kunnen leiden tot verhoogde vitamine B12 waardes in het bloed. Mensen die vitamine B12 supplementen gebruikten zijn uit het onderzoek gelaten. Om deze reden is de relatie met het gebruik van vitamine B12 supplementen niet duidelijk.

Naast aandacht voor de resultaten uit dit onderzoek, is het ook belangrijk oog te houden voor tekorten aan vitamine B12. Tekorten komen in Nederland regelmatig voor, vooral onder vegetariërs en ouderen, omdat vitamine B12 vooral in dierlijke producten voorkomt en ouderen vitamine B12 soms minder goed opnemen. Vitamine B12 speelt een rol bij de aanmaak van bloedcellen, de werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem en het geheugen. Vitamine B12-tekorten kunnen leiden tot serieuze gezondheidsklachten.

Bron onderzoek: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2758742

Persbericht UMCG: https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/Hogere-vitamine-B12-waarde-voorspelt-grotere-kans-op-sterfte.aspx