Gezondheidsraad schiet tekort in het suppletieadvies

5 november 2015

PERSBERICHT, Amersfoort, 5 november 2015

Meer groente en fruit, noten en vis eten, is het advies van de Gezondheidsraad. “Een gezonde boodschap, deze producten bevatten veel gezonde stoffen.” Aldus voedingskundige Saskia Geurts, directeur NPN, brancheorganisatie gezondheidsproducten. Alleen eet slechts 2% van de Nederlanders volgens de Richtlijnen Goede Voeding. En uit de Voedselconsumptiepeilingen blijkt dat mensen eerder minder dan meer groente, fruit en vis zijn gaan eten. “Gedragsverandering is enorm moeilijk. Hier moeten we op blijven inzetten maar daarnaast moeten we consumenten ook wijzen op het nut van supplementen. Er valt nog een enorme gezondheidswinst te behalen.”

Bijna de helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen, zoals vitamine C of D. Deze worden ook aanbevolen door de Gezondheidsraad aan diverse doelgroepen. Zo wordt extra vitamine D aanbevolen aan kinderen, ouderen en mensen met een getinte huidskleur en foliumzuur aan vrouwen die zwanger willen worden.

Visolie

Opmerkelijk is dat de gezondheidsraad zijn aanbeveling verlaagt naar 1 keer per week vette vis eten. Dit terwijl de inname van visvetzuren in Nederland al heel laag is. Zo eten de meeste mensen slechts eens per twee weken vis. “Mensen kunnen eenvoudig hun voeding aanvullen met visoliecapsules om meer gezonde omega-3 vetzuren binnen te krijgen.” Aldus Saskia Geurts.

Preventie

Supplementen worden nu ingezet als aanvulling op een goede voeding terwijl de gezondheidsraad heeft gekeken naar het effect op chronische ziekten. “Effecten van voedingsstoffen op deze aandoeningen, die zich over perioden van vele jaren ontwikkelen, zijn heel lastig te onderzoeken, omdat voeding subtiele effecten geeft. Er worden op dit moment veelbelovende methodes ontwikkeld met aandacht voor deze subtiele effecten”, vertelt Saskia Geurts. De Gezondheidsraad heeft een aantal relaties gevonden waar het bewijs te licht voor is beoordeeld. “Het is belangrijk daar meer onderzoek naar te doen, want er valt op dat vlak nog veel gezondheidswinst te boeken en zorgkosten te besparen.”

Tekorten

Tekorten in voedingstoffen zijn wel heel duidelijk meetbaar, daar kunnen voedingssupplementen een rol spelen. “Voor vitamine D erkennen we inmiddels dat er veel kwetsbare groepen zijn met een groot risico op tekorten. Maar ook voor vele andere stoffen, zoals vitamine E en mineralen als ijzer komen in diverse groepen tekorten regelmatig voor, wat onderbelicht is in het advies.

Opvolgen aanbevelingen

“Ik wil pleiten voor meer aandacht voor het opvolgen van de aanbevelingen om gezond te eten, bijvoorbeeld op scholen en daarnaast voor het nut van suppletie. In vergelijking met de landen om ons heen slikken in Nederland relatief weinig zwangere vrouwen extra foliumzuur en slikken weinig ouderen vitamine D supplementen. Daar is nog veel te winnen!”, aldus Saskia Geurts.

++++++++++

NPN • Mevrouw Saskia Geurts, directeur
Tel: 033 – 245 60 01 • 06- 28 55 48 91 • E-mail: info@npninfo.nl •
Of kijk op: www.kiesvoorietsextra.nl of www.npninfo.nl

NPN is de branchevereniging voor gezondheidsproducten. NPN zet zich ervoor in dat de consument kan beschikken over een verantwoord aanbod van veilige, werkzame voedingssupplementen, voorzien van adequate informatie.