Anti-dopingsysteem onmisbaar voor topsporters

20 november 2015

PERSBERICHT

Uit onderzoek van de Dopingautoriteit blijkt dat het zogenoemde NZVT-keurmerk van groot belang is voor topsporters. ‘Als alle topsporters alleen supplementen gebruiken met een NZVT-keurmerk, zou waarschijnlijk niemand ooit nog positief testen door het gebruik van voedingssupplementen’. Dit schrijft de Dopingautoriteit in haar vandaag gepubliceerde rapport over de aanwezigheid van dopingstoffen in hoog-risico-sportvoedingssupplementen verkrijgbaar in Nederlandse Webshops.

Uit het rapport blijkt dat via webshops relatief veel hoog-risico sportvoedingssupplementen worden aangeboden die niet NZVT-getest zijn en een risico vormen voor topsporters. Het gaat hierbij om sportvoedingssupplementen die de nadruk leggen op hormoonregulatie, spierversterking, gewichtsverlies en het verkrijgen van meer energie. Maar meer dan de helft van de topsporters gebruikt producten die niet zijn getest op dopingstoffen door een erkend systeem, zoals NZVT. “Het is aan te bevelen dat topsporters dit wel gaan doen. Voor hen gelden namelijk strengere normen dan voor niet-topsporters,” aldus Saskia Geurts, directeur NPN, brancheorganisatie voedingssupplementen.

Niet-topsporters
Producten die een positieve dopinguitslag geven in dit onderzoek, kunnen vaak door niet-topsporters wel veilig gebruikt worden en voldoen aan alle wettelijke eisen. “Niet alle dopingstoffen zijn namelijk verboden. Dit geldt bijvoorbeeld voor een stimulerende stof die in sinaasappelschillen voorkomt. En zo stond cafeïne ook tot 2004 op de lijst met verboden stoffen”, legt Saskia Geurts uit.

Strengere handhaving
In drie gevallen werden in producten van bedrijven die niet bij NPN zijn aangesloten, hoge hoeveelheden dopingstoffen aangetroffen, die ook voor andere gebruikers een veiligheidsrisico zouden kunnen vormen. “Dat is onacceptabel. Een strengere handhaving van producten die op internet worden aangeboden, bepleit ik al geruime tijd”, aldus Saskia Geurts.

Als niet-topsporters zekerheid willen over de supplementen die ze slikken, kunnen ze ook gebruikmaken van het NZVT-keurmerk, dat op het etiket van supplementen staat.

NZVT
Naar aanleiding van eerdere dopingschandalen bij onder andere profvoetballers is in november 2003 het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport, NZVT, opgericht zodat topsporters kunnen beschikken over voor hen veilige supplementen. “Het NZVT-systeem is een extra service voor de topsporters. Er zijn aanvullende test nodig om te garanderen dat ze vrij zijn van dopinggeduide stoffen”, aldus Saskia Geurts. “Voor niet-topsporters gelden deze strenge eisen niet en geeft de wet reeds garanties over de veiligheids- en gezondheidseisen van voedingssupplementen.”

NZVT is een gezamenlijk initiatief van de Dopingautoriteit, de branchevereniging voor voedingssupplementen NPN en de sportkoepel NOC*NSF. NPN is verantwoordelijk voor de uitvoering van het zekerheidssysteem. De borging van het systeem valt onder de verantwoordelijkheid van NOC*NSF en wordt uitgevoerd door het RIKILT.

Supplementenfabrikanten kunnen producten aanvullend laten testen. Wanneer ze goed uit de test komen, worden ze op de NZVT-lijst geplaatst, waarmee topsporters zien welke middelen zij zorgeloos kunnen gebruiken. Op dit moment kan de topsporter uit 217 geteste producten kiezen. Veel NPN leden doen mee aan het NZVT-systeem.

NZVT-lijst
De NZVT-lijst is te zien via: www.dopingautoriteit.nl/nzvt/database.

Voor meer informatie:
NPN • Mevrouw Saskia Geurts, directeur
Tel +31(0)33 – 245 60 01 • E-mail: info@npninfo.nl • Website: www.npninfo.nl

NPN is de branchevereniging voor gezondheidsproducten. Dit zijn voedingssupplementen, zoals vitamine- en kruidenpreparaten en natuurproducten. NPN vertegenwoordigt bedrijven door de hele keten, van grondstofleverancier tot distributeur.