Patiëntenfederatie Nederland: Pak nu door met leefstijl in de zorg

12 januari 2023

Patiëntenfederatie Nederland heeft in december 2022 een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Ze vinden dat de tijd rijp is om serieus werk te maken van leefstijl als onderdeel van de behandeling. Uit onderzoek blijkt dat patiënten positief zijn over leefstijl als behandeling. Met de oplopende zorgkosten is leefstijl als onderdeel van de behandeling een enorme kans volgens de federatie. Het is nu aan de politiek op het op de agenda van de zorg te zetten. NPN staat achter de boodschap van de Patiëntenfederatie.

Leefstijl als behandeling

In de brief is te lezen dat 9 miljoen Nederlanders aan één of meer, veelal chronische, aandoeningen leidt. De zorgcapaciteit wordt schaarser en de zorgkosten lopen op. Deze groep mensen vormen dus een steeds grotere uitdaging voor het zorgstelsel. Het wordt echter steeds duidelijker dat een gezonde leefstijl als onderdeel van de behandeling zinvol is. Dit is een enorme kans volgens de Patiëntenfederatie. Het toepassen van leefstijl in de zorg kan de gezondheid van mensen verbeteren. Het is daarom noodzakelijk dat leefstijlinterventie als een serieuze behandeloptie wordt gezien.

In juli 2022 liet de Staatssecretaris van de Kamer weten dat er plannen waren voor een meerjarige leefstijlcoalitie. Er zijn tot nu toe diverse verschillende oriënterende gesprekken geweest met ZonMw, Patiëntenfederatie Nederland en TNO. De Patiëntenfederatie vindt dat het nu tijd wordt om tot uitvoering te komen. In de brief vragen ze dan ook om bevestiging dat de coalitie Leefstijl in de Zorg in januari 2023 van start gaat.

Onderzoek Preventie in de zorg

Uit het onderzoek Preventie in de zorg van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat patiënten open staan voor leefstijlinterventie als onderdeel van de behandeling. De patiënten oordelen positief over de invloed van een gezonde leefstijl, wat een goed begin is. Uit het onderzoek blijkt echter dat er nogal eens eerst sprake moet zijn van verergering van de klachten voordat de optie van een leefstijlprogramma aan bod komt. Ook is het aanbod niet altijd kwalitatief voldoende en voldoende toegankelijk. Dat is frustrerend voor zowel de patiënt als behandelaar. De Patiëntenfederatie concludeert daarmee dat er nog werk aan de winkel is.

leefstijl in de zorg