Young Professionals @ Brightlands Campus Venlo

26 september 2019

Dinsdag 24 september hebben de Young Food Supplement Professionals van NPN de Brightlands Campus Greenport Venlo bezocht. Het was een inspirerende dag waarbij ze een goed beeld hebben gekregen van de campus en van innovaties op het gebied van gezonde voeding, future farming en bio circulaire economie.

Koppeling tussen bedrijfsleven en wetenschap

De Brightlands Campus is letterlijk en figuurlijk de proeftuin voor het voedsel van morgen, met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gezonde voeding. Dit hebben de Young Professionals ervaren. Ondernemers, wetenschappers en studenten werken op de campus samen aan de ontwikkeling van nieuwe kennis, concepten en producten. Er wordt multidisciplinair onderzoek gedaan naar diverse aspecten rondom voeding, gezondheid en veiligheid, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. De Young Professionals van NPN hebben inspiratie opgedaan en we hopen dat er vruchtbare samenwerkingen zullen ontstaan!

Een aantal highlights van de dag:

Urban Ponics

Vertical farming: een nieuwe teelmethode waarbij gewassen verticaal worden geteeld. Via mist met 95 voedingsstoffen voeden de gewassen zich. Een idee voor city teelt in de toekomst? De Young Professionals mochten een verticaal gekweekt gewas meenemen.

Brightbox

Daglichtloze meerlagenteelt als nieuwe efficiënte methode om voedsel te produceren. Speciaal voor ons waren er een aantal kruiden geteeld, waaronder citroenmelisse. In de toekomst een manier om gewassen en kruiden die nu nog uit China komen in Nederland te telen?

Bright5

Mariadistel gekweekt met twee doeleinden: als actief ingrediënt in voedingssupplementen en als natuurlijk bestrijdingsmiddel. De onderwerpen waar Bright5 onderzoek naar doet zijn: inhoudsstoffen, big-data, vitale plant, groene gewasbescherming, verwaarding reststromen en vitale bodem.

Brightlabs

Het uittesten van een Microsampling Kit waarbij met één bloeddruppel de bloedspiegel van vitamines en mineralen wordt bepaald. Met deze kit kan je dit zelf, thuis doen. Is de vitamine D status in orde van de Young Professionals of kunnen ze wel een supplement gebruiken?  

Bio Treat Center

Prei, uien, witte kool, tomaten en gras. Een paar agrarische producten waarvan de reststromen proteïnen, suikers en cellulose bevatten. Het Bio Treat Center onderzoekt of inhoudsstoffen uit biomassa en reststromen gebruikt kunnen worden in voedingssupplementen en veevoer. Verbinding in de hele keten van klant naar plant.

Food Claims Centre Venlo

Presentatie van Alie de Boer en Karin Lenssen over hun onderzoek naar voeding- en gezondheidsclaims en de brug die gebouwd moet worden tussen politiek en wetenschap. Aansluitend een discussie over communicatie naar de consument rondom kruidensupplementen en het beleid ervan in de toekomst. Ervaringen in het bedrijfsleven en bevindingen in onderzoek werden gedeeld, erg interessant!