Wereldwijd vitamine- en mineraaltekorten in de toekomst

11 januari 2019

Vitamine- en mineraaltekorten blijven wereldwijd veelvoorkomend de komende dertig jaar. In bepaalde wereldregio’s zijn er nu tekorten aan vitamine D, calcium, vitamine E en foliumzuur. Het wordt verwacht dat deze tekorten blijven voorkomen in de toekomst, tenzij nutriëntrijke voedingsmiddelen beter beschikbaar en betaalbaar worden. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek waarin de veranderingen in voedsel- en voedingszekerheid tot 2050 zijn onderzocht. Het onderzoek is gepubliceerd door de Universiteit van Illinois. Diverse landen, waaronder Nederland, hebben er aan meegewerkt.

Volgens de resultaten van het onderzoek ligt de grootste uitdaging tot 2050 niet in het leveren van voldoende calorieën, maar in het leveren van diëten rijk aan voedingstoffen. Onderzoeksinstituten en overheden moeten zich richten op duurzame voedselzekerheid en het verbeteren van voedingswaarde. Voedingsdiversiteit en de beschikbaarheid en betaalbaarheid van nutriëntrijke voedingsmiddelen moet verbeterd worden. Daarnaast laat dit onderzoek ook kansen zien voor suppletie om vitamines en mineralen uit voeding aan te vullen en om de tekorten tegen te gaan.

Bedreigingen voor micronutriënten

In de 20e eeuw hebben landen zich vooral gericht op de toename van voedselproductie. Hoe zit dit in de toekomst? Uit het onderzoek blijkt dat inkomensgroei en klimaatverandering wereldwijd een bedreiging vormen voor duurzame voeding en beschikbaarheid van micronutriënten. Het aantal mensen met obesitas zal toenemen. Daarentegen blijft ondervoeding in kwetsbare populaties aanhouden. Ook blijkt uit het onderzoek dat koolhydraten en eiwitten wereldwijd voldoende beschikbaar zijn in 2050, waar er voor bepaalde micronutriënten tekorten optreden. Er zal een groot verschil zijn in de inname van vitamines en mineralen tussen verschillende landen en regio’s. Dit heeft inadequate innames en tekorten als gevolg.

Inkomensgroei

Door inkomensgroei zijn er meer voedingsmiddelen en dus meer essentiële nutriënten beschikbaar. Dit kan echter ook leiden tot overconsumptie van voeding en dus overgewicht. Ook blijkt dat in landen met economische groei, traditionele diëten een verschuiving maken naar de westerse diëten, met in het bijzonder hoge hoeveelheden in verzadigd vet, suiker en zout.

Klimaatverandering

Klimaatverandering zorgt in het algemeen voor lagere landbouwproductiviteit en hogere prijzen. Hierdoor wordt het voedselaanbod voor arme mensen kleiner. Ook wordt nutriëntrijke voeding zoals fruit en groente duurder. Mensen zullen hierdoor eerder voor goedkopere producten kiezen, die minder voedingstoffen bevatten. Daarnaast kan klimaatverandering ook een effect hebben op de voedingswaarde van gewassen en dierlijke producten.

Innames van vitamine en mineralen tot 2050

Adequate innames worden voor de volgende nutriënten verwacht tot 2050: magnesium, fosfor, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6 en vitamine C.

Een inadequate inname wordt wereldwijd verwacht voor calcium en vitamine D in 2050. Ook zullen foliumzuur en vitamine E tekorten aanhouden.

Adequate inname van de micronutriënten ijzer, koper, zink, foliumzuur, vitamine A, vitamine B12, vitamine E en vitamine K is afhankelijk van socio-economische en klimaat scenario’s. Een hogere inname van ijzer, zink, vitamine B12, koper en vitamine B2 is gerelateerd aan de hoogte van het inkomen. In de hoge-inkomenslanden zijn meer dierlijke producten beschikbaar, die een belangrijke bijdrage leveren aan inname van deze nutriënten. Tekorten zullen hierdoor eerder voorkomen in lage-inkomenslanden. Vooral ijzer, zink, vitamine A en vitamine K blijven hier een probleem.

Calcium

De inname van calcium stijgt mee met de hoogte van het inkomen. Dit wordt veroorzaakt door de hogere beschikbaarheid van dierlijke producten, die een primaire bron van calcium zijn. Maar zelfs in hoge-inkomenslanden wordt inadequate inname van calcium verwacht.

Vitamine D

Adequate inname van vitamine D wordt vaak gezien in hogere-middeninkomenslanden, toch worden wereldwijd tekorten verwacht de komende jaren. De aanmaak van vitamine D via de zon is hierin niet meegenomen. Relatief gezien levert voeding weinig vitamine D, waardoor vitamine D verrijkte voeding en suppletie van belang is.


Bron

Nelson, Gerald; Bogard, Jessica; Lividini, Keith; Arsenault, Joanne; Riley, Malcolm; Sulser, Timothy B.; Wiebe, Keith D.; Rosegrant, Mark W.; et al. 2018. Income growth and climate change effects on global nutrition security to mid-century. Nature Sustainability 1(12): 773-781. https://doi.org/10.1038/s41893-018-0192-z