Voedingssuppletie gunstig voor hart en bloedvaten

17 juli 2023

De meeste mensen weten dat omega-3 vetzuren uit vette vis goed zijn voor het hart en het cholesterol. Daarnaast worden foliumzuur en antioxidanten, zoals bètacaroteen, vitamine C, vitamine E en selenium, ook in verband gebracht met een gunstig effect voor hart en bloedvaten. In een uitgebreide overzichtsstudie hebben onderzoekers van de China Agricultural University een lijst opgesteld van micronutriënten die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen.

27 supplementen onderzocht

Bij dit onderzoek zijn 884 interventiestudies meegenomen, waarbij meer dan 883.000 deelnemers waren betrokken. De onderzoekers hebben voor 27 verschillende micronutriënten onderzocht of deze het risico op hart- en vaatziekten en het optreden van cardiometabole gebeurtenissen (zoals een hartinfarct) kunnen terugdringen. Bij dit onderzoek zijn micronutriënten geïdentificeerd die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen, maar ook micronutriënten die geen of zelfs een negatief effect hebben.

Omega-3 vetzuren, foliumzuur en co-enzym Q10

Uit dit onderzoek komen 16 micronutriënten naar voren die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Voor omega-3 vetzuren, foliumzuur en co-enzym Q10 werd significant bewijs gevonden. Omega-3 vetzuren verlaagden de kans op sterfte aan hart- en vaatziekten, hartinfarct en coronaire hartziekten en foliumzuur verlaagde het risico op beroerte. Voor co-enzym Q10 is er significant bewijs gevonden dat het sterfte door alle oorzaken vermindert.

Aanvullend hierop werd er voor de volgende 13 micronutriënten minder sterk bewijs gevonden in relatie tot een verlaagd risico op hart- en vaatziekten: omega-6 vetzuren, arginine, citrulline, vitamine D, magnesium, zink, alfaliponzuur, melatonine, catechine, curcumine, flavanol, genisteïne en quercetine.  

Geen gunstig effect voor bepaalde antioxidanten

Antioxidanten kunnen mogelijk cellen en weefsels in het lichaam beschermen doordat ze vrije radicalen kunnen wegvangen voordat deze schade veroorzaken. Mogelijk kunnen antioxidanten door deze werking ook hart en bloedvaten beschermen. Uit de resultaten van het onderzoek komt echter een minder positief beeld naar voren. Voor vitamine C, vitamine E en selenium werd namelijk geen significant bewijs gevonden dat deze micronutriënten het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Voor bètacaroteen werd zelfs een significant verhoogd risico gevonden op sterfte door alle oorzaken, fatale afloop bij hart- en vaatziekten en beroerte.

Verder onderzoek nodig

Suppletie met bepaalde micronutriënten kan dus gunstig zijn voor hart en bloedvaten, maar er is verder onderzoek nodig naar de lange termijneffecten van bepaalde micronutriënten in relatie tot de cardiovasculaire gezondheid. De onderzoekers benadrukken ook het belang van een diversiteit aan micronutriënten en adviseren daarom om het effect van bepaalde combinaties van micronutriënten verder te onderzoeken.


An P., Wan S., Luo Y., et al (2022). Micronutrient supplementation to reduce cardiovascular risk. Journal of the American College of Cardiology, 80 (24), 2269-2285.

Supplementen dragen bij aan vitamine-inname