Voeding voor verbetering kwaliteit van leven bij PDS

4 mei 2017

Begin april is er een publiek-private samenwerking gestart die gaat onderzoeken hoe de kwaliteit van leven van mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS) vergroot kan worden. Doel is een wetenschappelijke basis te leggen voor de ontwikkeling van voedingsmiddelen en supplementen die de klachten bij PDS kunnen verlichten. Onder andere Winclove Probiotics en Wageningen Universiteit werken mee aan het project. 

Zeker één op de zeven mensen heeft PDS. Zij ervaren bijvoorbeeld buikkramp, een opgeblazen gevoel en een afwijkende stoelgang. De precieze oorzaak van PDS is tot op heden nog onduidelijk. Behandelen is daarom ook vaak een kwestie van uitproberen, om te zien wat effect heeft. Vaak worden adviezen gegeven voor verandering van dieet en levensstijl.

Doel van de samenwerking is om te onderzoeken welke voedingsmiddelen en supplementen het meest effectief zijn om in te zetten bij PDS. Onderzocht wordt hoe verschillende nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld probiotica, ingrijpen op de darm en de microbiota in de darm. Daarnaast wordt gekeken naar verschillen tussen mensen met PDS.

Met de resultaten kunnen fabrikanten en producenten, van bijvoorbeeld voedingssupplementen, straks doelgericht onderbouwde producten ontwikkelen voor PDS. Daaropvolgend kunnen artsen en andere professionals deze gebruiken voor een behandeling op maat. De partners van de samenwerking willen over vier jaar een prototype van een supplement of voedingsmiddel gereed hebben dat de kwaliteit van leven van mensen met PDS verbetert.

Meer informatie: https://www.wur.nl/nl/nieuws/Voeding-voor-een-betere-kwaliteit-van-leven-bij-PDS-patienten.htm