Vitamine- en mineraaltekorten bij topsporters
8 maart 2017De voedselinname onder fanatieke sporters verschilt niet of nauwelijks met die van de gemiddelde bevolking, terwijl de behoefte voor topsporters juist groter is. Dit blijkt uit het proefschrift van Floris Wardenaar. Topsporters zouden dan ook betere voedingskeuzes moeten maken. Aanvullend wordt een voedingssupplement geadviseerd om te voldoen aan de dagelijkse hoeveelheden vitamines en mineralen.
Presteren met voeding
Sporten is presteren. Of je nu recreatief sporter of topsporter bent, herhaaldelijke training en een gezonde voeding vormen de basis voor een goede prestatie. Voor het leveren van deze sportprestaties is naast energie, ook een groot aantal voedingstoffen nodig. Deze kunnen worden ingenomen via de voeding. Daarnaast is de inname van extra voedingsstoffen, in de vorm van een voedingssupplement, voor fanatieke sporters aanbevolen.
Rapportage van voeding
De studie keek naar het eetgedrag van 553 elitesporters die aan krachtsport, duursport of teamsport doen. De sporters rapporteerden over wat ze op een dag aten en dronken aan reguliere voeding, sportvoeding en eventuele supplementen. In aanvullend onderzoek werden gegevens van 778 sporters geanalyseerd over gebruik van voedingssupplementen, sportvoeding en begeleiding daarbij.
Lage ijzerinname bij vrouwen
Opvallend was dat veel vrouwen te weinig ijzer binnenkrijgen. Een tekort aan ijzer vermindert je inspanningscapaciteit en kan voor topsporters het verschil maken in de kleur van de medaille. Daarnaast wordt geconcludeerd dat sporters die zich laten begeleiden door professionele voedingsdeskundigen vaak betere voedingskeuzes maken en daardoor beter presteren dan andere sporters.
Belangrijke voedingsstoffen
B-vitamines, waaronder bijvoorbeeld vitamine B12 bevorderen de energiestofwisseling, zodat er meer energie kan worden vrijgemaakt uit de voeding. Bij het sporten verlies je door transpiratie veel mineralen, die weer aangevuld moeten worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld calcium, magnesium en kalium. Het mineraal magnesium is belangrijk voor meer spierkracht, spierontspanning en uithoudingsvermogen.
Bron: Wardenaar, Floris C., et al. “Nutritional Supplement Use by Dutch Elite and Sub-Elite Athletes: Does Receiving Dietary Counselling Make a Difference?.” International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism (2016): 1-25.