Vitamine D bij behandeling diabetes type 2

31 mei 2018

Vitamine D kan de bètacellen van de pancreas beschermen tegen ontstekingen en hierdoor speelt de vitamine mogelijk een rol bij een nieuwe behandeling van diabetes type 2. Dit concluderen onderzoekers van het Amerikaanse Salk instituut. Een mooi voorbeeld van wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat er gezondheidswinst te behalen is met nutriënten.

Bètacellen en diabetes type 2

Diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, komt in Nederland veel voor en is vaak het gevolg van ongezonde leefgewoonten zoals ongezond eten en weinig beweging. Dit hoeft echter niet altijd de oorzaak te zijn. Mensen met diabetes type 2 zijn verminderd gevoelig voor insuline (insuline resistent) en maken minder insuline aan in de alvleesklier. Insuline is een belangrijk hormoon dat er voor zorgt dat glucose wordt opgenomen in de cellen.

Een oorzaak van de verdere progressie van diabetes type 2 is het niet goed functioneren van de bètacellen in de pancreas. Dit komt door ontstekingen en insuline resistentie van de cellen. De bètacellen zijn erg belangrijk voor de aanmaak van insuline. Wanneer deze cellen niet meer goed functioneren, verergert het ziektebeeld. Het voorkomen van de uitputting van de bètacellen, wanneer een patiënt al gediagnosticeerd is met diabetes, is een grote medische uitdaging.

Onderzoek

In de huidige studie[i] wordt de vitamine D receptor gezien als een belangrijke factor bij het wel of niet goed functioneren van de bètacel. Een sterke activatie van de vitamine D receptor in de bètacellen van muizen resulteerde in lagere bloedglucose waardes en de activatie van genen die beschermen tegen ontstekingen.

De studie laat zien dat vitamine D receptoren op bètacellen in de pancreas belangrijk zijn voor het bestrijden van ontstekingen en het behoud van de cellen.

Relatie vitamine D en diabetes

Epidemiologische studies laten zien dat mensen met een hoge vitamine D status in het bloed, minder kans hebben op het ontwikkelen van ziektes zoals diabetes type 2[ii]. De resultaten van het onderzoek van het Salk instituut geven een mogelijk mechanisme voor deze relatie. Meer onderzoek is nodig om het exacte mechanisme vast te stellen, maar duidelijk is dat een gezonde vitamine D status belangrijk is voor mensen met diabetes type 2.


[i] Wei, Zong, et al. “Vitamin D Switches BAF Complexes to Protect β Cells.” Cell (2018).

[ii] Mitri J. Muraru MD. Pittas AG. Vitamin D and type 2 diabetes: a systematic review. EJCN: juli 2011; doi: 10.1038