Verwijzen naar TrustPilot reviews?

14 juni 2017

Tijdens de workshop Claims (23 mei jl.) werd gevraagd of je als bedrijf mag verwijzen naar de website van Trustpilot welke klantbeoordelingen bevat. Trustpilot is een online beoordeling community. Aangezien Trustpilot onafhankelijk is, is het mogelijk te verwijzen naar beoordelingen over jouw bedrijf of jouw product op de website van Trustpilot.

Recente uitspraken van de Reclame Code Commissie laten zien dat het niet toegestaan is een beperkte (positieve) weergave van individuele klantbeoordelingen te selecteren en te reproduceren in commerciële communicatie (bijvoorbeeld een nieuwsbrief met producten). Deeplinken naar een specifieke positieve review wordt ook gezien als commercieel en dan is de Claimsverordening van toepassing.

Verwijzen naar Trustpilot kan. Het is een onafhankelijke website waar consumenten de mening van andere consumenten kunnen lezen. Zowel positieve als negatieve ervaringen worden gepubliceerd. Dit is niet te redigeren door het bedrijf of merk waarover gesproken wordt.

Wanneer reviews die op Trustpilot zijn geplaatst overgenomen worden op een eigen website, in combinatie met producten, dan betreft het commerciële informatie. Als bedrijf ben je verantwoordelijk voor de inhoud van de reviews die op jouw website staan. Deze moet je redigeren zodat er geen ongeoorloofde claims in staan. Dan geldt dus hetzelfde als wanneer de consument op jouw eigen website ervaringen kan publiceren. Deze ervaringen in commerciële communicatie moeten voldoen aan de Claimsverordening en mogen geen medische uitingen bevatten.

Alleen overnemen van positieve reviews en weglaten van negatieve reviews kan als misleidend opgevat worden.

Kortom; verwijzen naar Trustpilot, waar de consument zelf ervaringen op kan zoeken, is toegestaan. Wanneer reviews overgenomen worden op een eigen website in combinatie met producten, dan moet worden voldaan aan de claims wetgeving.

——

Dit is een van de berichten uit de tweewekelijkse nieuwsbrief over ontwikkelingen in de branche, NPN activiteiten, wetgeving en handhaving van voedingssupplementen. Deze nieuwsbrief is uitsluitend voor NPN leden. Meer informatie over lidmaatschap.