Verschil tussen informatie en reclame

23 maart 2017

Wat is nu precies reclame? En hoe kun je als bedrijf de consument nog informeren over de werking van bepaalde stoffen? Vragen die bij veel bedrijven aan de orde van de dag zijn. In 2016 deed het Europese Hof van Justitie een belangrijke uitspraak en daardoor wordt de Claimsverordening nu anders geïnterpreteerd. Het blijkt dat de wet ook van toepassing is op reclame richting professionals. NPN helpt bedrijven en anderen het onderscheid tussen reclame en informatie zo goed mogelijk te begrijpen. Lees verder voor de belangrijkste tips. 

Bedrijven mogen informeren

De Claimsverordening gaat over voedings- en gezondheidsclaims in commerciële uitingen; communicatie die als doel heeft het promoten van goederen, diensten of imago van een onderneming. Wanneer er in een uiting geen relatie is met producten in promotionele zin en de uiting heeft geen intentie tot verkoopbevordering, dan kan deze bestempeld worden als niet- commercieel. Doel van de boodschap is dan informeren. De Claimsverordening geldt dan niet.  

TIP: Kijk naar de mogelijkheden met informatie; die zijn er!

Reclame over ingrediënten

De Claimswetgeving heeft betrekking op levensmiddelen zoals bedoeld voor de eindgebruiker. Communicatie, commercieel of niet-commercieel, over ingrediënten valt buiten de Claimswetgeving.

TIP: Houd voldoende afstand tussen informatie en reclame

Social media

Wanneer je als bedrijf zowel informatie als reclame verspreidt is de afstand tussen deze twee erg belangrijk. Vooral op social media is dit een valkuil. Berichten van derden op jouw bedrijfspagina zijn jouw verantwoordelijkheid. Let hier dus goed op. Hierdoor kan het zijn dat informatie over een ingrediënt verkleurt tot reclame, omdat bijvoorbeeld de post eronder gaat over een specifiek product met dit ingrediënt erin verwerkt.

Workshop

NPN organiseerde, samen met Keuringsraad KOAG/KAG, een workshop over informatie versus reclame.

Meer weten?! Antal Giesbers van Who-cares schreef interessant stuk over de door NPN verzorgde workshop. Bekijk de volgende link