Veelbelovend: vitamine K2!

23 december 2015

Interessante ontwikkelingen in de wetenschap omtrent de werking van vitamine K2. Niet alleen blijkt vitamine K2 effectief te zijn in het stimuleren van de botopbouw, recent is uit meerdere onderzoeken ook gebleken dat suppletie met vitamine K2 de aderen soepeler maakt en verkalking vermindert. De wetenschappelijke onderbouwing voor het positieve effect van vitamine K2 suppletie op hart en bloedvaten is hiermee steeds sterker.

Een recente studie, uitgevoerd in Nederland, toonde aan dat suppletie met 180 mcg menaquinone-7 (MK-7) een gunstig effect had op de soepelheid van bloedvaten bij gezonde postmenopauzale vrouwen. Een andere studie laat zien dat suppletie met vitamine K2 in de vorm van MK-7 van 100 mcg per gram van het totale dieet in ratten de verkalking in aderen vermindert en daarmee een mogelijk beschermend effect heeft.

Dat suppletie met vitamine K2 belangrijk is voor het behoud van sterke botten is al langer vastgesteld. De claim voor dit effect is dan ook goedgekeurd door de Europese commissie en wordt veel gebruikt. In 2009 en 2012 keek de EFSA ook al naar ingediende gezondheidsclaims voor het effect van vitamine K2 op de gezondheid van bloedvaten. Bewijs voor deze claim werd toen echter onvoldoende geacht.  

Bovengenoemde en lopende onderzoeken zouden gebruikt kunnen worden in de onderbouwing voor een aanvraag voor een gezondheidsclaim. We zullen de ontwikkelingen omtrent vitamine K2 op de voet blijven volgen!

Bronnen: