Vitamine D supplementen zijn veilig

20 maart 2023

Het Belgische geneesmiddelenagentschap (FAGG) stuurde op 17 maart een persbericht naar aanleiding van een sterfgeval door een verkeerde inname van een hooggedoseerd medicijn met vitamine D. Deze persoon had gedurende twee maanden dagelijks een hoog gedoseerd vitamine D-medicijn ingenomen, terwijl een maandelijkse toediening was voorgeschreven. Uiteindelijk is deze persoon overleden. In de berichtgeving naar aanleiding van dit incident is er vaak sprake van verwarring tussen hooggedoseerde medicijnen met vitamine D en voedingssupplementen met een veel lagere, wettelijk bepaalde, veilige maximum dagdosering. Als brancheorganisatie geven we hier graag verduidelijking over.

Verschil voedingssupplement en medicijn

Een voedingssupplement met vitamine D wordt door de Nederlandse Gezondheidsraad aangeraden voor diverse doelgroepen, zoals kinderen, ouderen, mensen met een donkere huidskleur of mensen die niet voldoende buiten komen. Voor deze groepen geldt het advies om 10 of 20 µg vitamine D per dag te nemen. Voedingssupplementen met vitamine D mogen in Nederland maximaal 75 µg (3000 IE) vitamine D bevatten en zijn vrij verkrijgbaar. Volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit is de maximale veilige inname 100 µg (4000 IE) per dag. Voedingssupplementen met vitamine D kunnen dus veilig dagelijks gebruikt worden.

Medicijnen met vitamine D worden door een arts voorgeschreven en kunnen veel hogere doseringen bevatten (tot wel 50x meer). Voor medicijnen met vitamine D is een recept nodig en ze kunnen alleen bij een apotheek worden gekocht. Deze medicijnen worden afhankelijk van welk middel er is voorgeschreven elke dag, 1 keer per week, 1 keer per maand of 1 keer in de 3 maanden gebruikt. Doordat medicijnen met vitamine D een veel hogere dosering kunnen bevatten dan voedingssupplementen met vitamine D, kunnen medicijnen met vitamine D bij verkeerd gebruik leiden tot vergiftiging.

Veilig gebruik van voedingssupplementen

De Europese en Nederlandse wet stellen strenge eisen aan de veiligheid van voedingssupplementen. De voedingssupplementen die regulier in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn daarom veilig. Voor veilig gebruik is het belangrijk dat consumenten zich aan de aanbevolen dagelijkse dosering op het etiket houden. Het is belangrijk om voor gebruik het etiket van een voedingssupplement goed te lezen. Fabrikanten kunnen bijvoorbeeld soms een waarschuwing plaatsen dat het voedingssupplement in bepaalde situaties beter niet gebruikt kan worden. NPN vindt de veiligheid van voedingssupplementen erg belangrijk en adviseert haar leden daar uitgebreid over.

Vitamine D