Sensor voor snelle vitamine B12 test

22 oktober 2016

Goede ontwikkeling! Australische onderzoekers melden dat ze een sensor hebben ontwikkeld waarmee vitamine B12 snel gemeten wordt. De optische sensor kan vitamine B12 waarnemen in verdund bloed. Dit is de eerste stap naar een goedkope en portable vitamine B12 test. Een tekort aan vitamine B12 in het bloed wordt geassocieerd met een verhoogd risico op dementie en de ziekte van Alzheimer.

Huidige testmethoden nemen volgens de onderzoekers veel tijd in beslag en zijn kostbaar. De optische sensor zou B12 in het bloed in minder dan een minuut kunnen aantonen en geen volledig labonderzoek nodig hebben om resultaten op te leveren.

Veelbelovend

“Onze sensor is een eerste stap naar medische oplossingen voor het meten en bijhouden van de vitamine B12 status bij ouderen”, zegt Dr. Georgios Tsiminis, wetenschapper aan de Australische University of Adelaide, in een persbericht. “Dit maakt het mogelijk voor artsen om B12-spiegels te controleren en vroegtijdig in te grijpen zodra een B12-tekort wordt ontdekt.”

Symptomen van vitamine B12 tekort zijn vaak aspecifiek. Denk aan vermoeidheid of duizeligheid. Daarnaast zijn de huidige testmethoden niet altijd betrouwbaar. Toch is monitoren van vitamine B12 gehalte erg belangrijk. Vooral bij ouderen. Ouderen lopen extra risico op een B12-tekort door leeftijd gerelateerde verminderde opname van vitamine B12 uit de voeding.

Vitamine B12 tekort is een beïnvloedbare mogelijke risicofactor voor dementie en de ziekte van Alzheimer en wordt geassocieerd met cognitieve achteruitgang, aldus de wetenschapper.

De techniek

De sensor maakt gebruik van een optische meettechniek, Raman spectroscopie genoemd, die een unieke optische vingerafdruk van een bepaald molecuul produceert, in dit geval vitamine B12. De sensor bevindt zich nog in de proof-of-concept fase, maar met verdere ontwikkeling heeft deze sensor vergaande toepassingen volgens de onderzoekers.

Bron: Persbericht Developing a sensor for vitamin B12 deficiency, University of Adelaide, 17 oktober 2016