RIVM adviseert B12 en zink voor vegetarische kinderen

10 september 2015

Het RIVM adviseert op basis van nieuw onderzoek om kinderen die geen vlees en zuivel eten extra vitamine B12 en zink te geven. Bij een geheel plantaardig dieet ontstaat er anders een tekort aan belangrijke voedingsstoffen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Public Health Nutrition.

Het RIVM onderzocht via vragenlijsten en eetdagboeken de voedingspatronen van 1.279 kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Het instituut wilde weten of kinderen voldoende voedingstoffen binnenkrijgen als ze vlees en zuivel geheel of gedeeltelijk uit hun menu weglaten.

Gezonder

Het vervangen van zuivel en vlees door fruit, groente en granen is gunstiger voor het milieu, volgens het RIVM. Het heeft ook gezondheidsvoordelen. Volgens gangbare medische kennis verlaagt het de risico’s op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Dit heeft te maken met de lagere inname van verzadigd vet en een hogere inname van vezelrijk voedsel. Deze conclusie werd in ook in het nieuwe onderzoek getrokken.

Toch zou het weglaten van dierlijke producten bij kinderen in de groei mogelijk problemen kunnen opleveren. Vlees en zuivel zijn belangrijke leveranciers van essentiële vitamines en mineralen als calcium, ijzer, zink en vitamine B12.

Tekorten

De kinderen die 30 procent minder vlees en zuivel gingen eten, kregen 9 procent minder verzadigd vet binnen en 8 procent meer vezels. De hoeveelheden macro- en micronutriënten voldeden aan de Nederlandse richtlijnen.

Het 100 procent weglaten van dierlijke producten uit de voeding zorgde voor een afname van de geconsumeerde hoeveelheid verzadigd vet van 26 procent. De vezelinname groeide met 29 procent. Er ontstond dus echter een tekort aan vitamine B1, B12 en zink.

Minderen

Volgens de auteurs is de beschikbaarheid van voldoende nutriënten in de dagelijkse voeding essentieel voor een gezonde groei van kinderen. Mede omdat 96 procent van de kinderen vlees en zuivel blijkt te eten, noemen de onderzoekers minderen, maar niet volledig vervangen van de vlees- en zuivelconsumptie het meest gezonde scenario.

De kinderen bleken overigens niet enthousiast over vleesvervangers. Alternatieven voor worst en kaas als broodbeleg zoals pindakaas en hazelnootpasta vormden daarentegen geen enkel probleem.

Bron: Foodlog/NU.nl