NPN adviseert waarschuwing bij magnesiumsupplementen

28 september 2021

De Consumentenbond heeft een artikel gepubliceerd met resultaten van een onderzoek naar verschillende doseringen magnesiumsupplementen op de markt. De Consumentenbond concludeert onder andere dat er magnesiumsupplementen in hoge doseringen op de markt zijn en dat informatie over mogelijke bijwerkingen ontbreekt. NPN vindt het belangrijk dat de consument adequaat geïnformeerd wordt en adviseert haar aangesloten bedrijven om een waarschuwing op de verpakking van magnesiumsupplementen te plaatsen.

Veilig gebruik magnesium

Er is geen wettelijk maximale hoeveelheid van magnesium in voedingssupplementen in Nederland. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft een aanvaardbare bovengrens vastgesteld van 250 mg magnesium voor supplementen. Ze heeft deze bepaald op basis van een mogelijk laxerend effect bij bepaalde magnesiumverbindingen in hogere doseringen. De bijwerking wordt benoemd als mild en omkeerbaar, welke bij specifieke verbindingen niet of minder optreedt. Ook kan de gevoeligheid voor een laxerend effect per persoon verschillen en verminderen door het innemen van magnesium tijdens de maaltijd of verspreid over de dag.

NPN adviseert een waarschuwing

NPN zet zich ervoor in dat de consument kan beschikken over een verantwoord aanbod van veilige, werkzame voedingssupplementen, voorzien van adequate informatie, voor een optimale inzet voor gezondheid. NPN vindt het belangrijk dat de consument een eventueel laxerend effect kan linken aan het gebruik van een hoge dosering magnesium. Daarom adviseert NPN haar leden, voedingssupplementenbedrijven, om op verpakkingen van voedingssupplementen met meer dan 250 mg magnesium, de volgende waarschuwing te plaatsen: ‘kan een laxerend effect hebben’.

Het nut van extra magnesium

Extra magnesium naast je voeding kan in verschillende gevallen nuttig zijn. Bijvoorbeeld bij intensief sporten, bij stress en bij gebruik van bepaalde medicijnen. Lees hier meer informatie over de invloed van bepaalde geneesmiddelen op de nutriëntenstatus.