PAK’s ringtest in plantaardige supplementen
7 september 2017Plantaardige ingrediënten in voedingssupplementen bevatten soms Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s). De PAK’s kunnen ontstaan tijdens droogprocedés van de kruiden. Hier wordt goed op gecontroleerd, maar de laboratorium analyse geeft niet altijd een betrouwbaar resultaat. NPN initieert met RIKILT een ringtest voor PAK’s analyse in plantaardige supplementen en hoopt zo op beter betrouwbare analyseresultaten.
Wetgeving & Controle
Er gelden wettelijke limieten voor PAK’s in voedingssupplementen waar producenten zich aan moeten houden. Supplementen worden door laboratoria geanalyseerd op de hoeveelheid PAK’s die ze bevatten. Dit wordt ook gecontroleerd door de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Zij ziet erop toe dat maximale hoeveelheden niet worden overschreden.
Verschil in analyseresultaten
Het blijkt dat PAK’s analyses van plantaardige supplementen niet altijd consistent en betrouwbaar zijn. Als dezelfde monsters geanalyseerd worden door verschillende laboratoria komen er te vaak verschillende resultaten. Reden voor NPN om dit probleem aan te kaarten en proberen op te lossen.
Overleg tussen NPN, NVWA en laboratoria
NPN ging in overleg met NVWA, Referentielaboratorium RIKILT en Eurofins (een commercieel laboratorium). Met behulp van de beschikbare gegevens was er geen oorzaak voor de verschillen in analyseresultaten te herleiden. Reden om een ringtest te organiseren.
Ringtest
Bij de ringtest analyseren verschillende deelnemende laboratoria hetzelfde plantaardig supplement op PAK’s. De resultaten worden met elkaar vergeleken en hiermee wordt bepaald wat het meest betrouwbare resultaat is. NPN hoopt zo te komen tot betrouwbare analyses en resultaten. Prettig voor bedrijven en het komt ook ten goede aan de kwaliteit van producten.
Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s)
Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s) zijn een groep organische stoffen die ontstaan door onvolledige verbranding. Ze worden bijvoorbeeld gevormd bij het aanbranden van eten (barbecueën). Wanneer tijdens het roken, verhitten of drogen van levensmiddelen verbrandingsproducten daar rechtstreeks mee in aanraking komen, kunnen er PAK’s in de levensmiddelen terechtkomen. Ook milieuvervuiling kan verontreiniging met PAK’s veroorzaken, met name van vis en visserijproducten. PAK’s zijn kankerverwekkende stoffen.
Laboratoria die deel willen nemen aan deze PAK’s ringtest kunnen contact opnemen met NPN. Deadline voor aanmelden is 15 september a.s.