Oproep NPN: Alleen producten onder 21 mg vitamine B6 op de markt

11 november 2019

Vanaf 1 oktober 2018 heeft de overheid een maximum ingesteld van 21 milligram (mg) vitamine B6 per dagdosering in voedingssupplementen. Omdat er een uitverkoopregeling in wetgeving is vastgelegd, worden er nu nog supplementen verkocht met meer dan 21 milligram vitamine B6. Dit zorgt voor veel negatieve aandacht in de media en geeft de indruk van onveiligheid onder de gebruikers van supplementen, wat negatief uitstraalt op onze branche.

Brancheorganisatie NPN vraagt haar leden daarom om vanaf januari 2020 géén voedingssupplementen meer te koop aan te bieden met meer dan 21 mg vitamine B6, ondanks de uitverkoopregeling.

Wetgeving maxima voedingssupplementen

Het is nu ruim een jaar geleden dat het nieuwe Warenwetregeling vrijstelling voedingssupplementen inging. Deze wet stelt dat het verhandelen van supplementen met hoeveelheden boven 21 mg vitamine B6 niet toegestaan is. Wel mogen de huidige voorraden worden uitverkocht.

Een jaar later ziet NPN nog steeds veel producten met hoge doseringen vitamine B6 op de Nederlandse markt. In de media is er veel negatieve aandacht voor deze producten. Om de media-aandacht te stoppen en belangrijker: om gebruikers van voedingssupplementen te beschermen en duidelijkheid te bieden, verzoekt NPN haar leden nu om verkoop van deze producten na januari 2020 te staken.

Nut van vitamine B6

Voor veel mensen is een aanvulling met een vitamine B6 supplement nuttig. Zo heeft de vitamine verschillende functies in het lichaam. Het reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de vorming van rode bloedcellen en een normale werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.