Onderzoek gezondheidseffecten postbiotica

17 december 2019

Postbiotica kunnen klinisch relevante gezondheidseffecten hebben in zowel zieke, als gezonde personen. Daarnaast kunnen zij mogelijk de werking van probiotica versterken of aanvullen. Dat concluderen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en Danone Nutricia in een review studie naar de mogelijkheden van postbiotica voor de gezondheid van de mens.

In de review, gepubliceerd in september van dit jaar, stellen de onderzoekers een duidelijke nieuwe definitie voor van postbiotica en reviewen ze bekende postbiotische stoffen, hun mechanismes en klinische effecten in het lichaam. De review biedt een inkijk in de uiteenlopende mogelijkheden die pre-, pro- en postbiotica hebben. We bespreken de belangrijkste punten uit het onderzoek.

Wat zijn postbiotica?

Postbiotica zijn de gunstige bioactieve stoffen die bacteriën maken. De onderzoekers beschrijven postbiotica als bioactieve stoffen die door micro-organismen worden geproduceerd tijdens een fermentatieproces. Ze omvatten microbiële cellen, onderdelen van de cel en cel-metabolieten, zoals korte-keten-vetzuren en polysachariden.

Twee belangrijke soorten postbiotica zijn paraprobiotica en FIF (‘fermented infant formulas). Paraprobiotica zijn inactieve probiotica en FIF is een bepaald soort zuigelingenvoeding, gefermenteerd met lactaat-producerende bacteriën.

Een duidelijke definitie voor postbiotica is nodig om wereldwijd geaccepteerd te worden als functionele voedingsmiddelen. Door een duidelijke definitie vast te stellen kunnen bepaalde postbiotica gelinkt worden aan specifieke gezondheidseffecten.

Gezondheidseffecten

Postbiotica zijn belangrijk voor het scheppen van de juiste omstandigheden in de darm en kunnen de gezondheids- bevorderende effecten van bijvoorbeeld probiotica versterken. Bijvoorbeeld door de darmomgeving zuurder te maken, wat gunstig is voor de groei van goede bacteriën. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat probiotica stabiel en levensvatbaar blijven. Daarnaast benoemen ze in het onderzoek dat postbiotica als vervanger voor probiotica kunnen worden gebruikt in zieke mensen of jonge kinderen.

Het is belangrijk om te realiseren dat ieders microbioom, de samenstelling van bacteriën in de darm, anders is. Dit kan ervoor zorgen dat de gezondheidseffecten van biotica verschillen tussen mensen. De wisselwerking tussen het darmmicrobioom en de postbiotica veroorzaakt een reactie in bijvoorbeeld het immuunsysteem of in de samenstelling van het microbioom. Dit geeft de mogelijke gezondheidseffecten. 

Hoe nu verder?

Er is bewijs dat postbiotica bij gezonde personen de algehele gezondheid kunnen verbeteren en ook bij personen met verschillende soorten ziekten om symptomen te verlichten. Om een beter beeld te krijgen van de precieze mechanismes en de complexe interacties moet meer onderzoek worden gedaan. Ook zijn randomized controlled trials nodig om de exacte gezondheidseffecten in kaart te brengen.

Bron: Wegh, Carrie AM, et al. “Postbiotics and Their Potential Applications in Early Life Nutrition and Beyond.” International journal of molecular sciences 20.19 (2019): 4673. https://www.mdpi.com/1422-0067/20/19/4673