Omega-3 vermindert risico op hart- en vaatziekten

10 december 2019

Onderzoekers van Harvard T.H. Chan School of Public Health uit Boston concluderen dat het dagelijks slikken van omega-3 visoliecapsules bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten. Ze zien een 8% vermindering van het risico op een hartaanval en op andere aandoeningen met betrekking tot hart- en vaten. Het effect is vooral duidelijk bij mensen die een hogere dosering omega-3 visolie namen. Dit blijkt uit een nieuwe meta-analyse van gegevens van 127.477 deelnemers, waarbij drie recente grootschalige onderzoeken werden meegenomen.

Onderzoek

De gemiddelde leeftijd van de bijna 130.000 deelnemers was bij aanvang 64 jaar. Onder hen was 60% man. De personen uit de groep die dagelijks omega-3 visolie supplementen namen hadden een lager risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met de deelnemers uit de placebogroep. Opvallend was dat de bescherming tegen hart- en vaatziekten groter was bij mensen die een dosering van meer dan 840 mg EPA en DHA per dag.

De vetzuren in de omega-3-familie zijn alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Van EPA en DHA zijn de meeste gezondheidseffecten bekend.

Hart- en vaatziekten komen vaak voor

De onderzoekers wijzen erop dat een 8% vermindering van het risico op een hartaanval en andere aandoeningen met betrekking tot hart- en vaten bescheiden lijkt, maar dat ‘zelfs een bescheiden risicovermindering kan helpen om honderdduizenden hartaanvallen en vroegtijdige sterfgevallen te voorkomen’. Ook nu blijkt weer dat het goed is om voldoende omega-3 visolie in te nemen via onze voeding of met voedingssupplementen, voor de bescherming van hart- en bloedvaten.

Bron: Marine Omega-3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta-Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127,477 Participants,” Yang Hu, Frank B. Hu, JoAnn E. Manson, JAHA, online Sept. 30, 2019, doi: 10.1161/JAHA.119.013543 – Link