Nieuwe maximale dosering voor vitamine D

7 januari 2016

De hoeveelheid vitamine D die aan voedingssupplementen mag worden toegevoegd is verhoogd door de Nederlandse overheid. De maximale dosering is nu 75 µg per dag. Hiermee volgt Nederland de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, die het veilige niveau van vitamine D al in 2012 ophoogde naar 100 µg per dag. Volgens NPN is de verhoging goed nieuws. Niet alleen voor de branche, maar zeker ook voor de consument.

“Wij zijn hier heel tevreden mee!”, aldus Saskia Geurts, directeur NPN. ” In Nederland kampen veel mensen met een vitamine D tekort. Wanneer de bloedwaarde van vitamine D te laag is, kan men door middel van een hogere dosering vitamine D, weer sneller op een gezonde bloedwaarde uitkomen.” Een goede reden om hoog gedoseerde supplementen te gebruiken.

De zonkracht is in ons land maar beperkt, en voldoende inname van vitamine D met alleen voeding is vaak lastig. Naast de vitamine D uit het dieet, kan vitamine D in het lichaam aangevuld worden met vitamine D uit suppletie. “Supplementen kunnen gericht worden ingezet, bij levensmiddelen is het minder duidelijk wat je per dag inneemt”, legt Geurts uit. Dit maakt suppletie een makkelijk middel om je vitamine D op een goed niveau te brengen. De Gezondheidsraad adviseert diverse groepen vitamine D supplementen te gebruiken.

Op onze nieuwe consumenten website www.ivg-info.nl kan informatie worden gevonden over allerlei supplementen, waaronder vitamine D, via het uitgebreide SupplementenABC. Er is onder meer informatie te vinden over de functies van vitamine D in het lichaam en de risico groepen voor een tekort aan vitamine D, zoals senioren, mensen met een donkere huidskleur of mensen die wat neerslachtig zijn in de wintermaanden (winterdip).