Nieuwe checklist voor NPN leden

12 juni 2023

NPN heeft op 1 juni 2023 haar nieuwste hulpmiddel voor leden gelanceerd. De checklist geeft stappen en bronnen waarmee kan worden gecontroleerd of bepaalde ingrediënten in supplementen zijn toegestaan in Nederland en/of Europa. De lancering vond plaats doormiddel van een workshop voor NPN leden, waar elke stap in de checklist werd uitgelegd.

Checklist

In de checklist wordt onderscheid gemaakt tussen vitamines, mineralen, kruiden en other substances. Voor vitamines en mineralen wordt een overzicht gegeven met toegestane verbindingen en de wettelijke maxima en/of veilige bovengrenzen per vitamine of mineraal. Voor kruiden en other substances bevat de checklist een stappenplan waarmee de novel food status en de veiligheid beoordeeld kan worden en geeft het een overzicht van welke planten en andere stoffen er op een Nederlandse of EU negatieve lijst staan. Verder gaat de checklist nog in op CITES, regels voor beschermde planten, aminozuren, additieven, hulpstoffen en aroma’s en clean labeling.

De checklist is bedoeld als hulpmiddel, is dynamisch en zal worden aangepast indien er veranderingen zijn in adviezen of wetgeving. Bedrijven blijven altijd zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan wet- en regelgeving en het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van eigen producten en gebruikte ingrediënten.

Workshop

Tijdens de halfjaarlijkse NPN workshop voor leden werd de nieuwe checklist gelanceerd. Het was duidelijk dat de leden behoefte hadden aan een dergelijke checklist, want de workshop was druk bezocht. Tijdens de workshop werden de leden stap voor stap meegenomen door de checklist. Zo werd er bijvoorbeeld uitgelegd wat je moet doen als een vitamine of mineraalverbinding niet op de positieve lijst staat. Daarnaast werden de leden meegenomen in de stappenplannen hoe je de novel food status en veiligheid van een ingrediënt kan beoordelen.

NPN checklist toegestane ingrediënten