Meer aandacht voor vitaminestatus

8 juni 2015

Bij Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kan men sinds kort een persoonlijk voedingsadvies aanvragen. Het zogenoemde NutriProfiel® meet bij mensen het gehalte vitamine D, B6, B12 en foliumzuur in het bloed en analyseert het voedingspatroon. Aan de hand van de resultaten volgt een persoonlijk voedingsadvies. Supplementen worden aanbevolen als dit nodig blijkt te zijn. NPN vindt het goed dat mensen makkelijker inzicht kunnen krijgen in hun voedingstoestand. Dit is een mooi voorbeeld van ‘personalised nutrition’, iets wat in opmaat is.

Er zijn bepaalde patiëntengroepen die meer risico lopen op een vitaminetekort. Zo kan langdurig medicijngebruik de opname van bepaalde vitamines en mineralen verminderen. Maar ook voor niet-patiënten is het slim om de vitaminestatus te laten bepalen. Vitaminetekorten komen relatief veel voor. “Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor voeding en supplementen. Dit initiatief kan daar aan bijdragen. Het is ook goed als de huisarts vaker een vitaminebepaling doet”, aldus Saskia Geurts van NPN.

Leuk is dat iedere geïnteresseerde, bijvoorbeeld ook een fanatieke sporter, een NutriProfiel® kan aanvragen. Het persoonlijke voedingsadvies wordt gegeven op basis van de bloeduitslagen in combinatie met de ‘Eetscore’ vragenlijst.

NutriProfiel® is ontwikkeld door Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit die samenwerken in de Alliantie Voeding Gelderse Vallei. Diëtisten, medisch specialisten, wetenschappers en analisten werken nauw samen.

NPN volgt de ontwikkelingen van NutriProfiel nauwgezet. We hopen dat er in de toekomst nog meer vitamines en ook mineralen bepaald kunnen gaan worden. Bijvoorbeeld magnesium of jodium, waar ook gezondheidswinst te behalen is.