Maximum voor monacolinen in rodegistrijst

23 juni 2022

Vanaf 22 juni 2022 geldt een maximale hoeveelheid van minder dan 3 mg monacolinen per dagdosering in rodegistrijst supplementen. Ook worden een aantal etiketteringsvoorschriften verplicht gesteld voor rodegistrijst producten, waarmee gebruik wordt afgeraden aan bepaalde groepen. Deze wijzigingen zijn vastgelegd in een Europese wet[1].

Wat is rodegistrijst en wat doet het?

Maximum voor monacolinen in rodegistrijst

Rodegistrijst komt uit China, waar men meer dan 2000 jaar geleden begonnen is met het fermenteren van witte rijst met de gist Monascus purpureus. Hierdoor kreeg de rijst een dieprode kleur. In Europa wordt rodegistrijst vooral gebruikt als voedingssupplement voor het behoud van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Monacolinen zijn de werkzame stoffen in rodegistrijst. Het is wetenschappelijk bewezen dat 10 mg monacoline K in rodegistrijst per dag bijdraagt aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

Vergelijkbaar met statines

Het stofje monacoline K in rodegistrijst lijkt qua moleculaire structuur op lovastatine, een stof in geneesmiddelen die worden gebruikt voor het cholesterolgehalte. Hierdoor kan een voedingssupplement op basis van rodegistrijst vergelijkbare bijwerkingen hebben als statines, zoals spierpijn en maag- en darmklachten. Wanneer men stopt met gebruik van rodegistrijst, verdwijnen in de meeste gevallen de bijwerkingen.

Wetenschappelijk advies over de veiligheid

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft in 2018 een advies uitgebracht over de veiligheid van monacolinen in voedingssupplementen. Op basis van wetenschappelijke literatuur heeft EFSA aangegeven dat er onduidelijkheden zijn over de veiligheid van monacolinen, met name van een dagdosering van 3 mg monacolinen of meer. Op basis van het EFSA-advies heeft de Europese Commissie besloten om de maximale dagdosering op minder dan 3 mg monacolinen te zetten.

De industrie doet onderzoek naar veiligheid

De industrie heeft 2 jaar de tijd om aanvullend onderzoek te doen en gegevens aan te leveren bij de Europese Commissie over de veiligheid van monacolinen in alle doseringen. EFSA zal deze gegevens beoordelen. De Europese Commissie kan mogelijk op basis van het advies de wet aanpassen.

Verplichte waarschuwingen

De wet verplicht de volgende waarschuwingen op het etiket van rodegistrijst producten:

  • Mag niet worden geconsumeerd door zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen jonger dan 18 jaar en volwassenen ouder dan 70 jaar.
  • Win advies in bij een arts over de consumptie van dit product als u gezondheidsproblemen ondervindt.
  • Mag niet worden geconsumeerd als u cholesterolverlagende geneesmiddelen neemt.
  • Mag niet worden geconsumeerd als u al andere producten met rode gist rijst gebruikt.

[1] Met Verordening 2022/860 wordt de Europese Verrijkingsverordening (nr. 1925/2006) hierop aangepast.