Maximale dagdosering vitamine D per direct opgehoogd

1 december 2015

De maximale dosering vitamine D in voedingssupplementen is per direct opgehoogd naar 75 µg per dag. “Wij zijn hier heel tevreden mee!”, aldus Saskia Geurts, directeur NPN. ” In Nederland kampen veel mensen met een vitamine D tekort. Ook de aanbevelingen van de Gezondheidsraad dat bepaalde groepen extra vitamine D slikken, worden vaak niet opgevolgd. In Europa werd het veilige niveau al in 2012 verhoogd naar 100 µg vitamine D per dag.”

NPN is ook blij dat de verhoging van het veilige niveau opgevuld kan worden met suppletie. “Supplementen kunnen gericht worden ingezet, bij levensmiddelen is het minder duidelijk wat je per dag inneemt”, legt Geurts uit.

Bovengrens vitamine A

Het RIVM heeft ook gekeken of de maximale dagdosis vitamine A in supplementen aangepast moet worden. Dit heeft geleid tot de verplichte waarschuwingstekst ‘dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen tot en met 3 jaar’ op producten die meer dan 600 μg RE vitamine A in de vorm van retinoïden bevat.

Overzicht verplichte waarschuwingszinnen vitamine A en D

Met deze wetswijziging veranderen de verplichte waarschuwingszinnen op etiketten per 1 januari 2016. Er is een ruime uitverkooptermijn bepaald. Vitaminepreparaten die voor 1 oktober 2016 in de handel zijn gebracht of geëtiketteerd en die voldoen aan de huidige regels, mogen nog verhandeld worden totdat de voorraden uitverkocht zijn. De nieuwe waarschuwingszinnen geven bij vitamine A een kleine beperking en bij vitamine D een verruiming.

De waarschuwingszinnen zijn voluit: ‘dit voedingssupplement is …< aangevuld met specificatie uit de tabel >…’

 t/m 31 dec. 2015vanaf 1 jan. t/m 30 sept. 2016vanaf 1 okt. 2016 in de handel of geëtiketteerd
≤ 600 µg RE vitamine A   
> 600 µg RE vitamine A
≤ 650 µg RE vitamine A
  Niet geschikt voor kinderen tot en met 3 jaar
> 650 µg RE vitamine ANiet geschikt voor kinderen tot en met één jaarNiet geschikt voor kinderen tot en met één jaar (oud)
————-of————-
Niet geschikt voor kinderen tot en met 3 jaar (nieuw)
Niet geschikt voor kinderen tot en met 3 jaar
≤ 15 µg vitamine D   
> 15 µg vitamine D
≤ 20 µg vitamine D
Niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar

Niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar (oud)
———–of—————
Niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar (nieuw)

Niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar
> 20 µg vitamine DNiet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaarNiet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaarNiet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar