Luteïne en Zeaxanthine kunnen zorgkosten besparen

3 mei 2018

Dagelijkse suppletie met 10 mg luteïne en 2 mg zeaxanthine bij mensen ouder dan 50 jaar met een milde vorm van maculadegeneratie kan leiden tot een grote kostenbesparing in de gezondheidszorg. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Frost & Sullivan. De totale besparingen, in de vorm van vermeden zorgkosten, kunnen volgens het rapport uitkomen op 6,2 miljard euro in Europa. Carotenoïden, zoals luteïne en zeaxanthine zijn dus niet alleen een winst voor ooggezondheid, maar mogelijk ook van belang voor het verminderen van de zorgkosten.

Leeftijd-gerelateerde maculadegeneratie (AMD) is een progressieve oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. Dit komt doordat de kwaliteit van de macula, ook wel gele vlek genoemd, afneemt. Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor de ziekte. De ziekte kent verschillende stadia, van milde en matige, tot ernstige AMD.

De verwachte kostenbesparingen in het rapport van Frost & Sullivan zijn berekend door te kijken naar de prevalentie van ernstige AMD in Europa en de verbetering in gezichtsscherpte door suppletie met luteïne en zeaxanthine versus een placebo. Geconcludeerd werd dat de geobserveerde verbetering van gezichtsscherpte zich zou vertalen in 7 procent minder casussen met ernstige AMD (mensen die van matige naar ernstige AMD gaan) en een kostenbesparing van 6,2 miljard euro.

Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden, die we voornamelijk binnenkrijgen met onze voeding, via groene groentes. Ze staan bekend om hun werking als antioxidant en zijn een belangrijk onderdeel van de retina van het oog, waar ze zich voornamelijk concerteren in de macula, de gele vlek. De inname van groene groentes is vaak laag in ontwikkelde landen en daarmee ook de inname van carotenoïden, die belangrijk zijn voor onze ogen. 

Het huidige onderzoek laat de mogelijkheden van suppletie zien voor het verbeteren van de ooggezondheid. Het vergroten van de inname van groene groentes en suppletie met luteïne en zeaxanthine is een grote stap in het ondersteunen van een goede ooggezondheid voor iedereen en het drukken van de zorgkosten in Europa.

Bron: Shanahan, Christopher. “The economic benefits of using lutein and zeaxanthin food supplements in the European Union.” (2017).