Lareb publiceert rapport bijwerkingen rode gist rijst

12 juli 2017

Bijwerkingencentrum Lareb heeft vandaag een rapport gepubliceerd over bijwerkingen bij gebruik van rode gist rijst. Ze ontving zestien meldingen van bijwerkingen, zoals spierpijn en maag-darm klachten. Ook meer ernstige bijwerkingen als spierafbraak en alvleesklierontsteking werden gemeld. Het rapport bericht over meldingen die zijn gedaan tussen december 2007 en juni 2017, een tijdsbestek van 10 jaar. Het aantal meldingen is zeer laag te noemen.

Rode gist rijst wordt door veel mensen gebruikt als alternatief voor geneesmiddelen met statines, met als doel het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Bijwerkingen komen zelden voor. Ze worden veroorzaakt omdat het enzym wat betrokken is bij de aanmaak van cholesterol, ook de aanmaak van co-enzym Q10 regelt. Het advies bij spierpijn na gebruik van statines of rode gist rijst is om extra Q10 te slikken, om zo de spierpijn te verminderen.

In Nederland worden veel supplementen verkocht met rode gist rijst. NPN adviseert bedrijven waarschuwingsteksten op te nemen op de verpakking. Het gaat hierbij om een waarschuwing voor zwangere en lacterende vrouwen: “Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding” en een waarschuwing wanneer er meer dan 10mg Monacoline K in het product zit: “Raadpleeg voor gebruik een deskundige als u cholesterolverlagende medicatie gebruikt”.