L-carnitine suppletie verbetert biomarkers metabool syndroom

6 januari 2021

Suppletie met carnitine hangt samen met een afname van de middelomtrek en de bloeddruk bij mensen met bepaalde aandoeningen, zoals diabetes. Een dosering van meer dan 1 gram l-carnitine per dag kan zorgen voor een verbetering in bloedgehaltes van suiker, vet en cholesterol.

Dit blijkt uit een meta-analyse, gepubliceerd in Nutrients. In de meta-analyse werden negen gerandomiseerde klinische trials (RCTs) geïncludeerd met een totaal van 508 deelnemers. De studies analyseerden één of meer van de volgende biomarkers van het metabool syndroom: middelomtrek, bloeddruk, bloedsuikerspiegel of vet- en cholesterolgehalten in het bloed. Het metabool syndroom is een chronische stofwisselingsstoornis, waarbij klachten voorkomen als hoge bloeddruk, diabetes, verhoogd cholesterol en overgewicht.

Je lichaam maakt l-carnitine zelf aan

L-carnitine is een half-vitamine. Carnitine wordt gemaakt uit de aminozuren lysine en methionine met behulp van vitamine C. Ook komt carnitine voor in vlees, vis en zuivelproducten. Het speelt een rol in de energieproductie omdat het nodig is voor het transport van vetzuren naar de mitochondria, de energiefabriekjes van onze cellen. Supplementen met carnitine worden vaak gebruikt voor gewichtsverlies en vetverbranding.

Interventie en placebo

De deelnemers in de interventiegroepen namen gedurende 8 tot 24 weken l-carnitine supplementen. De dosering varieerde tussen de 0,75 gram en 3 gram l-carnitine per dag. De deelnemers hadden onderliggende gezondheidsproblemen, zoals diabetes, niet-alcoholische leverontsteking, knie osteoartritis of ondergingen een hemodialyse.

L-carnitine positieve invloed

De meta-analyse toont een samenhang aan tussen l-carnitine suppletie en een significante afname van de middelomtrek en bloeddruk. Twee van de negen RCTs met 155 deelnemers, vonden een gemiddeld verschil van 1,9 centimeter in middelomtrek tussen de interventie en controlegroep. Ook toonden twee RCTs met een totaal van 66 deelnemers aan dat l-carnitine gemiddeld de systolische bloeddruk met 7.4 mm HG verminderde in de interventiegroep vergeleken met placebo.

Invloed op suiker-, vet en cholesterolgehalte in bloed

De onderzoekers vonden geen significant effect van l-carnitine suppletie op de bloedsuikerspiegel, het triglyceride gehalte en het HDL-cholesterol gehalte in de interventiegroep vergeleken met placebo. In een subgroep die een dosering van meer dan 1 gram L-carnitine per dag kreeg werd wel een significante verbetering gevonden in suiker-, triglyceriden- en HDL-cholesterolgehalten in het bloed. Bij een dosering onder 1 gram l-carnitine was er geen effect op deze uitkomsten.

Aanbevolen dosering carnitine supplementen

De onderzoekers concluderen dat een dosering van 2 tot 3 gram l-carnitine per dag voor een verbetering in biomarkers van het metabool syndroom kan zorgen, bij mensen met verschillende aandoeningen. Echter geven de onderzoekers aan dat voor een aanbevolen dosering meer informatie nodig is over de inname van l-carnitine via het dieet en opgeslagen l-carnitine in het lichaam.

Choi, M., Park, S., & Lee, M. (2020). L-Carnitine’s Effect on the Biomarkers of Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 12(9), 2795.