Kurkuma verlaagt de spiegel van het kankermedicijn tamoxifen

28 maart 2019

Vrouwen die voor borstkanker worden behandeld kunnen beter voorzichtig zijn met het gebruik van voedingssupplementen met kurkuma. Uit een onderzoek van Erasmus MC Rotterdam blijkt dat kurkuma de werking van het antiborstkankermedicijn tamoxifen nadelig kan beïnvloeden. Door de combinatie van kurkuma en tamoxifen kan de werking van het medicijn verslechteren.

Aan het onderzoek namen zestien vrouwen deel met borstkanker, die tenminste vier weken tamoxifen gebruikten. Kurkuma verminderde de beschikbaarheid van de werkzame stof endoxifen met gemiddeld 7,7%. Kurkuma plus piperine verminderde de beschikbaarheid met gemiddeld 12,4%.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat patiënten een spiegel van minimaal 16 nmol/l endoxifen in hun bloed moeten hebben, wil het medicijn goed zijn werk kunnen doen. Endoxifen is de werkzame stof die overblijft nadat de lever tamoxifen heeft afgebroken. Door kurkuma zakte de hoeveelheid werkzame stof bij enkele vrouwen tot op of onder deze grenswaarde.

NPN bekijkt volgende week samen met de Technische Commissie van NPN of er een waarschuwingstekst moet komen op de verpakkingen van supplementen met kurkuma.

Bron: https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/kankerinstituut/patientenzorg/artikelen/kurkuma-beinvloedt-geneesmiddel-tamoxifen 

Artikel: Hussaarts KGAM et al.: Impact of Curcumin (with or without Piperine) on the Pharmacokinetics of Tamoxifen; Cancers 11(3) pii: E403, 2019.