Interview met Saskia Geurts – Directeur bij NPN

26 februari 2024

In deze maandelijkse rubriek laat NPN een lid aan het woord. NPN is benieuwd wat haar leden waardevol vinden aan het lidmaatschap van NPN, waarop ze trots zijn en of ze ideeën hebben voor de toekomst. Deze maand net iets anders: een interview met Saskia Geurts de directeur bij NPN.

Hoe lang werk je al bij NPN en wat was destijds de reden dat je bij NPN wilde werken?

Ik werk dit jaar precies 20 jaar bij NPN. Ik was mijn hele werkende leven al geïntrigeerd door de rol van voeding en voedingssupplementen op de gezondheid. Daarom wilde ik daar ook in mijn werk wat mee doen. Destijds heb ik verschillende open sollicitaties gestuurd naar supplementenbedrijven. Bij één van die bedrijven zat iemand in het NPN bestuur. Zo ben ik bij NPN terecht gekomen. Mijn intrinsieke motivatie motiveert mij nog steeds om bij NPN te werken.

Ik ben in januari 2004 begonnen als manager bij NPN. Na één jaar, toen Theo van Rooij vertrok, ben ik directeur geworden. De eerste tijd ben ik goed ondersteund in de functie van directeur door de toenmalige voorzitter Peter van Doorn.

Wat is het belangrijkste dat NPN volgens jou uitdraagt?

Ik vind dat NPN dingen doet die bijdraagt aan haar missie namelijk: zich er voor inzetten dat de dat de consument kan beschikken over een verantwoord aanbod van veilige, werkzame voedingssupplementen.

NPN heeft kennis in huis en is kundig. Wat ze doet is wetenschappelijk of juridisch onderbouwd. We merken dat we daarmee een goede positie bij de overheid hebben.

Service aan de leden hebben we hoog in het vaandel staan. We zijn een actieve branchevereniging die er is voor haar leden. We hopen dat we met onze service en activiteiten aan de leden professionaliteit uitdragen.

Uiteindelijk willen we met alle activiteiten van NPN ook uit te dragen wat we er zijn voor de gezondheid van de consument.

Waar ben je het meest trots op dat je bij NPN hebt bereikt?

Ik ben trots op meerdere dingen. Dingen die ik zelf bij NPN heb bereikt, maar ook dingen die we gezamenlijk met NPN hebben bereikt. Ik heb me bijvoorbeeld heel erg ingezet voor het belang van een wetenschappelijke onderbouwing bij wat NPN doet. Ik ben er trots op dat we die wetenschappelijke basis hebben. Die kunnen we goed gebruiken bij bijvoorbeeld input bij lobby. We zijn door onze goede basis ook een graag geziene en gevraagde stakeholder van de overheid.

In het verlengde daarvan ben ik trots op het project over interacties met geneesmiddelen. Met dat project heeft NPN in samenwerking met wetenschappelijke instanties factsheets ontwikkeld die inzicht geven over veilig en nuttig gebruik van supplementen bij geneesmiddelen. Hierin lopen we voorop en laten we onze verantwoordelijkheid zien.

Verder ben ik er trots op dat we door de jaren heen vanuit NPN hele mooie tools en hulpmiddelen voor leden hebben ontwikkeld.

Wat is volgens jou het meest waardevolle aan een NPN-lidmaatschap?

Ik denk dat het meest waardevolle aan een NPN lidmaatschap is dat bedrijven een makkelijke toegang hebben tot kennis en ontwikkelingen in de markt. Daarnaast zijn aangesloten bedrijven onderdeel van een waardevolle community die de branche verder helpt en naar hoger plan tilt.

Hoe zie jij jouw toekomst bij NPN / de toekomst van NPN?

Ik hoop nog veel mooie projecten te kunnen ontwikkelen. Zoals het verder professionaliseren van de communicatie aan de consument. Bijvoorbeeld door te communiceren via drogisten. Daarnaast zou ik graag meer samenwerkingen aan willen gaan met instanties die ook het belang van voeding en supplementen op de gezondheid zien. Dat kunnen bijvoorbeeld patiëntenorganisaties zijn.  

Ik denk dat het in de toekomst heel erg belangrijk wordt om als branche de verantwoordelijkheid te nemen om ingrediënten te kunnen te behouden. Ik verwacht dat er daarin veel werk aan zit te komen. Kruiden en supplementen in het algemeen komen erg onder druk te staan. Dat zal een grote uitdaging voor de branche worden.

Aan de andere kant zie ik dat het belang van voeding op de gezondheid steeds zichtbaarder wordt. Ik hoop dat ik samen met NPN kan bijdragen aan een verantwoorde rol voor voedingssupplementen bij ziekte. Zoals we dat nu al zien voor voeding bij diabetes type II. Ik hoop dat er in de toekomst bij veel meer ziektes en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en laaggradige ontstekingen een veel grotere rol komt voor voeding en voedingssupplementen. Met NPN wil ik bijdragen aan het aanjagen van die ontwikkeling en daarna invulling geven aan een verantwoorde inzet van suppletie.

Wat is je favoriete ingrediënt voor een voedingssupplement, en waarom?

Ik heb meerdere favorieten. Ik gebruik dagelijks selenium, omdat dat mijn schildklier ondersteunt en omdat de Nederlandse bodem er arm aan is. En vitamine D dat belangrijk is gezien mijn leeftijd. Daarnaast gebruik magnesium en zink, regelmatig een multi en probiotica wanneer ik denk dat ik het nodig heb.