Herstellen na sportprestatie gaat mogelijk sneller met visolie

22 september 2020

Een hoge hoeveelheid visolie kan helpen bij sneller herstel na een sportieve inspanning. Ook ervaren sporters die voorafgaand aan hun inspanning visolie slikten vaak minder spierpijn. Dit concluderen onderzoekers uit Amerika die onderzoek deden naar de effecten van verschillende doseringen visolie bij sporters. Welke markers werden precies onderzocht en welke dosering bleek het meest geschikt?

Visolie en onze gezondheid

Visolie is rijk aan omega-3 vetzuren, belangrijk voor veel processen in het menselijk lichaam. De vetzuren in de omega-3-familie zijn alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Van EPA en DHA zijn de meeste gezondheidseffecten bekend. Zo is DHA goed voor het gezichtsvermogen en een belangrijke bouwsteen voor de hersenen. En is de combinatie van EPA en DHA gunstig voor de bloeddruk en de gezondheid van het hart.

Daarnaast wordt er van omega-3 vetzuren beweerd dat ze herstel na een fysieke inspanning versnellen en spierpijn kunnen verminderen. De nieuwe studie had als doel te onderzoeken welke doseringen EPA en DHA het meeste effect gaven.

Het onderzoek

Voor de interventiestudie werden 32 getrainde jonge mensen geselecteerd, 16 man en 16 vrouw, die elke dag gedurende 7,5 week een supplement van 2, 4 of 6 gram visolie kregen of een placebo.

Na een periode van suppletie van 7 weken moesten werd de deelnemers gevraagd om herhalend meerdere squat-oefeningen te doen, waarbij spierweefsels doorgaans beschadigen. Voorafgaand en na de sportoefeningen (op verschillende tijdstippen) werden meerdere meet-oefeningen uitgevoerd om te kunnen vergelijken. Ook werd er bloed afgenomen van de participanten en moesten ze aangeven hoeveel last ze hadden van spierpijn.

Minder spierpijn en meer sprongkracht

Bij de groep die 6 gram visolie kreeg werden lagere spierpijnscores gemeten, dan in de placebogroep het geval was. Ook was de kracht om te springen in de herstelfase veel sneller weer op het oude niveau in de groep die 6 gram visolie slikte. Tussen de andere groepen (geen, 2 gram of 4 gram) waren geen grote verschillen te zien.

Beste dosering EPA/DHA

Uit deze studie wordt geconcludeerd dat een hoge dosis visolie kan helpen bij sneller herstel en minder spierpijn na een intensieve sportoefening, zoals squaten. Echter, naar de beste dosis en de ideale verhouding tussen EPA- en DHA-vetzuren moet meer onderzoek worden gedaan. Daarnaast willen de onderzoekers ook de veiligheid bekijken van langdurig hogere doseringen visolie slikken.

Bron: VanDusseldorp, Trisha A., et al. “Impact of Varying Dosages of Fish Oil on Recovery and Soreness Following Eccentric Exercise.” Nutrients 12.8 (2020): 2246.