Gezondheidsraad past kwalificatie voedingsnorm voor selenium aan
11 februari 2025De Gezondheidsraad geeft advies over voedingsnormen in Nederland. Hiervoor beoordeelt de Gezondheidsraad onder meer of de normen in de praktijk relevant zijn voor de voedingsvoorlichting en monitoring. Een norm is relevant als het voldoende wetenschappelijk onderbouwd is of als er aanwijzingen zijn voor te korten in de bevolking. Op basis van recente wetenschappelijke inzichten heeft de Gezondheidsraad de kwalificatie van de voedingsnorm van selenium aangepast van niet relevant naar relevant. Dit betekent dat seleniuminname een belangrijker aandachtspunt wordt in de voedingsvoorlichting en monitoring.
Lage seleniuminnames in Nederland
EFSA adviezen uit 2018 en 2021 stelden een adequate selenium inname van 70 µg per dag vast. De Gezondheidsraad oordeelde dat de norm zwak was onderbouwd en dat er geen aanwijzingen waren voor tekorten in de Nederlandse bevolking. Hierdoor werd de norm niet gebruikt bij de voedingsvoorlichting en bij de monitoring van voldoende inname door de bevolking.
Inmiddels tonen nieuwe gegevens aan dat lage seleniuminnames wel degelijk voorkomen in Nederland en mogelijk samenhangen met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en mogelijk kanker. Daarom is het volgens de Gezondheidsraad belangrijk om meer inzicht te krijgen in lage innames van selenium bij de algemene bevolking en bij subgroepen met een specifiek voedingspatroon. De nieuwe onderzoeksgegevens geven nog geen duidelijkheid over de beste waarde voor de adequate inname van selenium.
Wisselend seleniumgehalte in voeding
De hoeveelheid selenium in voeding is afhankelijk van de bodem waarop is geteeld, het gebruik van kunstmest met selenium en het gehalte van selenium in diervoeder. De Gezondheidsraad concludeert dat vooral mensen met een overwegend plantaardig en biologisch voedingspatroon mogelijk te weinig selenium binnenkrijgen.
Vanwege de verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon, de wisselende gehaltes van selenium in voeding en het vóórkomen van lage innames in de Nederlandse bevolking vindt de Gezondheidsraad het ongewenst als selenium niet wordt meegenomen in de monitoring van inname en aanvullend onderzoek. Ze concludeert dat het belangrijk is dat er meer inzicht komt in de seleniuminname in relatie tot optimale gezondheid en daarmee ook de hoogte van de norm.
Bron Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (2024, 2 december). Advies Aanpassing kwalificatie voedingsnorm voor selenium. Advies | Gezondheidsraad. https://www.gezondheidsraad.nl/onderwerpen/vitamines-mineralen-en-supplementen/documenten/adviezen/2024/12/03/advies-aanpassing-kwalificatie-voedingsnorm-voor-selenium