Gebruik supplement vóór conceptie goed voor vitaminestatus tijdens zwangerschap

26 februari 2024

Het gebruik van een multivitamine supplement voor zwangere vrouwen vóór de conceptie heeft een positief effect op de vitaminestatus tijdens de zwangerschap. Ook kan het gebruik ervan tijdens de zwangerschap bijdragen aan het behoud van goede vitamine B12-waarden tijdens de lactatieperiode. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een dubbelblinde studie onder 1729 vrouwen met een kinderwens. Met deze studie wilden de onderzoekers meer inzicht krijgen in de vitaminestatus van vrouwen vóór en tijdens de zwangerschap en de invloed van suppletie hierop. De vitaminestatus kan een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de foetus en een gezonde zwangerschap.

Gebruik supplement vanaf 1 maand vóór conceptie

De controlegroep kreeg vanaf minimaal 1 maand vóór conceptie tot aan de bevalling een standaard supplement met dagelijks 400 µg foliumzuur, 12 mg ijzer, 150 mg calcium, 150 µg jodium en 720 µg bètacaroteen. De interventiegroep kreeg gedurende deze periode een zelfde supplement, maar dan aangevuld met 1,8 mg vitamine B2, 2,6 mg vitamine B6, 5,2 mg vitamine B12 en 10 µg vitamine D. De samenstelling van de supplementen is afgestemd op de specifieke behoeftes van zwangere vrouwen in hoeveelheden zoals aanbevolen in het Verenigd Koninkrijk.

Vitaminewaarden blijven behouden tijdens zwangerschap

Na 1 maand werden in de interventiegroep al significant hogere bloedwaarden voor de aanvullende vitaminen gemeten vergeleken met de controlegroep. Deze bloedwaarden bleven behouden gedurende de zwangerschap. De vitaminestatus in het bloed werd vastgesteld vóór conceptie (bij aanvang van de studie én na 1 maand), in de vroege zwangerschap (7-11 weken), late zwangerschap (28 weken) en 6 maanden na de bevalling.

Ook hogere vitamine B12-waarden na de bevalling

Naast het behoud van de vitaminestatus tijdens de zwangerschap, had het gebruik van het supplement met extra vitamines ook invloed op de vitaminestatus ná de bevalling. In de interventiegroep werden 6 maanden na de bevalling namelijk nog steeds significant hogere vitamine B12-waarden gemeten vergeleken met de controlegroep. Voor de overige vitaminen uit het aangevulde supplement (vitamine B2, vitamine B6 en vitamine D) is dit effect niet waargenomen. Van de 1729 vrouwen die meededen bij aanvang van de studie, zijn voor 512 vrouwen gegevens verzameld tot 6 maanden na de bevalling.

Suboptimale vitaminestatus komt vaak voor

Uit deze studie blijkt verder dat een suboptimale vitaminestatus vaak voorkomt bij vrouwen met een kinderwens én tijdens de zwangerschap. Zo had 90% van alle vrouwen bij aanvang van de studie een lage of suboptimale vitaminestatus voor één of meer van de volgende vitaminen: foliumzuur, vitamine B2, vitamine B12 en vitamine D. Bovendien ontwikkelde maar liefst 54% van de vrouwen in de controlegroep een lage vitamine B6-waarde in de late zwangerschap. Dit is opvallend, aangezien minder dan 1% van de vrouwen bij aanvang van de studie een lage vitamine B6-waarde had.


Godfrey, K. M., Titcombe, P., El-Heis, S., Albert, B. B., Tham, E. H., Barton, S. J., Kenealy, T., Chong, M. F., Nield, H., Chong, Y. S., Chan, S. Y., Cutfield, W. S., & NiPPeR Study Group (2023). Maternal B-vitamin and vitamin D status before, during, and after pregnancy and the influence of supplementation preconception and during pregnancy: Prespecified secondary analysis of the NiPPeR double-blind randomized controlled trialPLoS medicine20 (12)

Effect van suppletie op vitaminestatus tijdens zwangerschap