Europese harmonisatie levensmiddelenwetgeving

26 september 2022

Niet alle wetgeving op het gebied van levensmiddelen is op Europees niveau geharmoniseerd. Zelfs als de regels wel geharmoniseerd zijn, blijkt dat er in de praktijk nog steeds verschillen zijn. Dat maakt het niet altijd even gemakkelijk voor exploitanten van levensmiddelenbedrijven die zich niet door de landsgrenzen laten beperken. Hoe komt dit nou? En hoe ziet die praktijk er op dit moment uit als we specifiek kijken naar bijvoorbeeld voedings- en gezondheidsclaims en botanicals?

Het juridisch magazine Waar & Wet duikt hierin en NPN directeur Saskia Geurts levert een bijdrage voor dit artikel. Saskia gaat in op de actuele praktijk van gezondheidsclaims voor ‘botanicals’.

Barbara Mutsaers, advocaat en Industry leader Food & Life Sciences bij AKD Benelux Lawyers, geeft een algemene beschouwing over het levensmiddelenwetgevingslandschap en de harmonisatie daarvan.

Alie de Boer, universitair docent voeding en voedselinformatie aan de Maastricht University, behandelt de actuele praktijk van voedings- en gezondheidsclaims.

Het hele artikel ‘Hoezo harmonisatie?’ is te lezen via de download knop.

Dit artikel verscheen in september 2022 in het juridisch magazine Waar & Wet.