De Sporttest; overzicht en resultaten

3 september 2016

De Sportzomer van 2016 is alweer bijna ten einde. Om in te spelen op de grote belangstelling die veel mensen voor sporten hebben of hebben gekregen naar aanleiding van deze sportzomer, heeft NPN in samenwerking met het Netwerk Orthomoleculair Diëtisten een sporttest ontwikkeld. De Sporttest is op 16 juli online geplaatst op www.supplementinfo.nl en aan de Telegraaf aangeboden. Op 20 juli is er een persbericht verstuurd. De resultaten tot nu toe willen we graag aan u presenteren. 

In totaal hebben meer dan 1500 personen de Sporttest gedaan. Een mooi resultaat! Aan de deelnemers werden diverse vragen gesteld, zoals: Waarom sport je?; Wat voor een sport beoefen je?; en gebruik je al supplementen, die je helpen bij het sporten?  Opvallend is echter dat meer dan 70% van het totaal aantal deelnemers (nog) geen voedingssupplementen gebruiken. Dankzij de sporttest hebben zij nu advies op maat gekregen en kunnen zij kiezen voor iets extra’s. 

 

In bovenstaande tabel is de reden om te sporten weergegeven. Het grootste gedeelte van de deelnemers (43%) sport om te werken aan zijn of haar gezondheid. Daarnaast zijn er veel mensen die sporten omdat ze het erg leuk vinden (hobby) of omdat ze willen afvallen. Opvallend is dat ook een aantal topsporters de test heeft gemaakt (4%). 

De sport die het meest wordt beoefend is een vorm van duursport (48%). Bij deze vorm van sporten, maar ook bij bijvoorbeeld krachtsport kunnen supplementen een goede aanvulling bieden op de voeding. Zo hebben duursporters baat bij bijvoorbeeld magnesium en een vitamine B- complex en kunnen krachtsporters beter presteren met behulp van creatine tijdens een kortdurende krachtsinspanning. 

Vitamine D is ook een belangrijke vitamine voor sporters. Zo speelt vitamine D een rol bij het behoud van sterke spieren. Recent is er door de Wageningen Universiteit in opdracht van NOC*NSF onderzoek gedaan naar de vitamine D status van 128 topsporters. Bijna driekwart van de sporters die deelnamen aan dit onderzoek had een lage waarde van vitamine D in het bloed. Een lage waarde vitamine D kan leiden tot mindere prestaties.

Mocht u geïnteresseerd zijn in de sporttest. Deze is nog steeds te vinden op onze consumentenwebsite: http://supplementinfo.nl/sporttest/.

Bronnen: