Consument positief over supplementen, maar wil strengere regels

9 mei 2016

Consumenten zijn steeds enthousiaster over supplementen en zogenaamde functional foods. Wel willen ze strengere wetgeving voor levensmiddelen en zijn ze voor het terugdringen van gebruik van additieven en andere toevoegingen. Dit blijkt uit groot consumentenonderzoek van de Engelse Food Safety Agency (FSA) over de toekomst van de voedingsindustrie. Alle resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd in het volgende rapport: ‘Our Food Future’

De meeste consumenten die deelnamen aan het onderzoek waren erg positief over de potentie die supplementen en andere nutraceuticals hebben. Voedingsmiddelen, zoals supplementen, zijn handig en kunnen veel mensen helpen om een goed dieet te volgen met voldoende vitamines en mineralen. Ook waren de deelnemers te spreken over de mogelijkheden van nutraceuticals in de gezondheidszorg. Natuurlijk zijn er ook zorgen. Zo vinden sommige consumenten de onnatuurlijkheid van deze producten bezwaarlijk. Ze zijn daarom van mening dat supplementen enkel moeten dienen als aanvulling op goede voeding en deze niet moeten vervangen.

De uitgebreide en volledige informatievoorziening die op de meeste etiketten van levensmiddelen staat is volgens de deelnemers één van de meest positieve veranderingen. Door de informatie op het etiket ben je echt bewust van wat je consumeert. Ze zouden echter graag zien dat de wettelijke regels nog strenger worden. Zo wil een groot deel dat het gebruik van additieven verder beperkt wordt. NPN ondersteunt het ALARA principe, As Low As Reasonable Achievable.